2018-06-15 Starrevaart (120 foto's)
42 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe vogelsoort: kwartel

Horen, zien en zwijgen

Op 15 juni doe ik het maandelijkse uitstapje naar de vogelhut bij Starrevaart.
Het is er, zoals te verwachten valt in deze periode waarin veel vogels broeden en zich dus gedeisd houden, rustig. Zowel qua vogels als qua mensen.
In eerste instantie ben ik alleen in de hut, maar later krijg ik gezelschap van een lokale vogelaar: Ab van der Burg.

Terwijl we ervaringen uitwisselen over onze waarnemingen van vogels, waarbij ik wat meer informatie krijg over een plek van een woudaap, zie ik dat mijn batterij een bijna leeg melding geeft.
Dan pak ik even een volle denk ik en kom er dan achter dat de batterij die ik eerder in de auto heb zien liggen eigenlijk in mijn rugtas hoorde te zitten.
Ik ben voor nu dus even uitgefotografeerd en ga daarom weer terug naar de auto. Bij de auto verwissel ik de batterij en rijd daarna bijna direct naar huis.
Vlak voor ik thuis ben sla ik even af naar het Zaans Rietveld om de magere buit aan vogels en fotos wat aan te vullen.
Ook bij het Zaans Rietveld is het niet echt vetpot qua vogels en daarom ga ik kijken of er mogelijk al een groene glazenmaker (een libel) uitgeslopen is.
Ik zie een heleboel vroege glazenmakers, maar zijn zeldzame groene neef kan ik (nog) niet vinden.

Als ik op vrijdagavond de waarnemingen opvoer zie ik dat er, vlak voordat ik aankwam, bij vogelplas Starrevaart een groepje kwartels is gespot.
Omdat dat een nog ontbrekende soort is gaan Jolanda en ik op zondag samen nog een keer naar de vogelplas. Nu met volle batterijen en met de geluidsrecorder.
Het duurt even maar uiteindelijk horen we een kwartel zingen en kunnen we daar een geluidsopname van maken.
Helaas hebben we hier niet zoveel geluk als bij de kwartelkoning, want we krijgen de kwartel niet te zien. Maar met een geluidsopname zijn we al erg blij.

Daarna rijden we naar de Zevenhuizerplas om te kijken of we de woudaap aan de jaarlijst kunnen toevoegen.
Terwijl we bij het plasje staan komen er nog wat vogelaars bij en een daarvan roept op een gegeven moment 'daar vliegt hij'.
Jolanda en ik staan met onze verrekijker net een ander stuk van de rietkraag af te scannen en missen hem. Bummer.

Na een kwartier vliegt de woudaap opeens weer op uit de rietkraag om een tiental meter verder, te snel voor een foto, er weer in te verdwijnen.
Omdat het daarna langzaam begint te spetteren besluiten we terug naar huis te gaan en het op een andere (mooiere) dag nog eens te proberen.
We hebben deze trip de kwartel, een nieuwe soort, gehoord en de woudaap gezien, maar over die laatste zwijgen we want we hebben er geen bewijs van.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Starrevaart

Zaans Rietveld

Starrevaart

Zevenhuizerplas