2018-04-06 Starrevaart (90 foto's)
30 vogelsoorten gespot

Nieuwe maand nieuwe kansen

Ik heb me voorgenomen om dit jaar elke maand een keer naar de vogelhut bij Starrevaart te gaan onder het motto van nieuwe maand nieuwe kansen voor de jaarlijst.
Als ik op waarneming.nl zie dat daar zwartkopmeeuwen gezien zijn is de keus om daar deze maand op vrijdag 6-4 naar toe te gaan vrij snel gemaakt.

Ondanks dat er een lekker zonnetje schijnt voelt het niet helemaal lekker aan, omdat er een stevige wind waait. Gelukkig heb ik daar in de hut niet veel last van.
Ik ben dit keer niet alleen in de hut en de al aanwezige vogelaar verteld dat zij hier, net als ik, komt voor de zwartkopmeeuwen maar dat ze tot nu toe alleen maar kokmeeuwen heeft gezien.
Na een half uur is het lunchtijd en voor ik mijn brood pak scan ik nog een keer de diverse groepjes meeuwen op het water af en dan heb ik opeens 4 zwartkopmeeuwen in beeld.
Ze drijven redelijk ver weg, maar de soort waar ik hier voor ben is gescoord.
De andere vogelaar stond op het punt om weg te gaan, maar nu blijft ze toch maar even.

In eerste instantie blijven de zwartkopmeeuwen een beetje rustig op dezelfde plek drijven maar uiteindelijk vliegen er een paar op en na een rondje gemaakt te hebben landen die iets dichter bij de hut.
De andere 2 sluiten daar weer bij aan en dat levert al weer wat leukere plaatjes op. Na een minuut of 10 vliegen ze allemaal op en landen er 3 achter het schelpeneiland dat vlak bij de hut ligt.
Als even later er 2 op het schelpeneiland landen blijken er dus zelfs 5 aanwezig te zijn. Zoveel heb ik er nog nooit bij elkaar gezien.
(in het vogeldagboek van Adri de Groot lees ik later dat hij ook nog een onvolwassen exemplaar heeft gezien, dus het zijn er 6!)

De 2 op het eiland draaien regelmatig om elkaar heen, maar helaas gaan ze niet over tot een paring. Bij de kokmeeuwen en scholeksters gebeurd dat wel.
Na 3,5 uur in de hut gezeten te hebben besluit ik weer naar huis te gaan en op dat moment is er ook een visdief in beeld gekomen.
Dat vind ik erg leuk want dat was de andere soort waar ik voor naar de hut kwam. En met tussendoor ook een bruine kiekendief is de jaarlijst daardoor met 3 soorten uitgebreid.
Niet slecht voor een paar uurtjes op de je kont zitten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)