2018-03-07 Starrevaart (86 foto's)
39 vogelsoorten gespot

De burgemeester van Utrecht

Soms hoef je niet zo ver om een leuke nieuwe jaarsoort te scoren.
Op dindsdagavond sta ik in de tuin omhoog te kijken omdat ik hoop op wat afgedwaalde kraanvogels en daarbij zie ik in mijn ooghoek een paar vogels op de vetbollen landen.
Staartmezen! Nieuw voor de jaarlijst en pas de 2e keer dat we ze in de tuin hebben. Overigens zijn er geen kraanvogels over komen vliegen.

Omdat 1 vogelsoort, hoe schattig hij ook is, geen pagina vult, ga ik woensdag op stap.
Ik begin bij het Bentwoud waar maandagmiddag een vrouwtje witoogeend is ontdekt. Op dinsdag is ze de hele dag aanwezig, maar dan kan ik niet omdat ik mijn tijd anders mag besteden.
Als ik op woensdagmorgen ter plaatse aankom is er geen witoogeend meer te vinden. Jammer voor mij en nog wat andere vogelaars waaronder Adri de Groot.
We praten even over zijn buidelmees en siberische tjiftjaf ontdekking en dat het ons niet is gelukt om die soorten te scoren.
Als troost spreekt hij wat balsemende (een woordgrapje op onze achternaam) woorden over hoe moeilijk een buidelmees spotten is en hoeveel geluk hij dus had.

Daarna loop ik terug naar de auto waar ik opgewacht wordt door een grote groep kwetterende ringmussen. Helemaal blij met deze nieuwe jaarsoort rijd ik naar vogelplas Starrevaart.
Daar is de eerste vogel die ik vanuit de hut zie de roerdomp en daar wordt ik vrolijk van want daar ben ik voornamelijk voor naar deze plek gegaan.
Na 2 uur, waarin de roerdomp een paar keer mooi in beeld is geweest, maar helaas niet het ijs opgewandeld is, ga ik via Utrecht naar huis.

In Utrecht ga ik op zoek naar de kleine neef van onze grote burgemeester. Als ik de auto uitstap zie ik een grote groep kokmeeuwen vechten om eten maar de burrie zit hier niet tussen.
Na het zonder resultaat afspeuren van wat andere groepjes kokmeeuwen richt ik de verrekijker op de daken en ook daar zie ik hem in eerste instantie niet.
Als ik deze cyclus nog een keer herhaal heb ik boven op een dakrand opeens de burgemeester in beeld.
Hij zwaait een beetje naar me, geeuwt een keer uitgebreid, zwaait nog een keer en draait zich daarna rustig om en gaat zich een beetje poetsen. Na nog een laatste keer zwaaien loopt hij weer naar achteren en uit beeld.

Als ik weer thuis ben wordt ik begroet door een groepje putters die zowat bij de voordeur aan het foerageren is. Mooie afsluiting van een leuke dag waarbij de jaarlijstteller met 4 nieuwe soorten op 152 is gekomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Tuin en Bentwoud

Starrevaart

Utrecht en tuin