2018-02-06 Starrevaart (83 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Koud

Op dinsdag 6 februari ga ik, net als 2 weken eerder, naar vogelplas Starrevaart met nu nog 2 soorten op mijn wenslijst: nonnetje en roerdomp.
Die zijn allebei in de voorafgaande dagen nog gezien, dus ik heb goede hoop.
Omdat de gewone weg naar de vogelplas nog steeds gestremd is rijd ik, voor het eerst in 10 jaar dat we er komen, via de noordkant van de plas naar de P-plaats.

Net als op 23 januari ben ik alleen in de hut en kan daarom op de beste plek gaan zitten met uitzicht naar 2 kanten. Oost en noord.
Als ik de luiken aan de oostkant opendoe wordt ik geconfronteerd met de oorzaak van het huidige koufront: sterke oostenwind.
Toch hou ik ze in eerste instantie open omdat dat de kant is van de rietkraag waar de roerdomp regelmatig in gespot wordt, maar uiteindelijk wint de wind en sluit ik de luiken direct naast me.
Om toch regelmatig de rietkraag af te kunnen speuren open ik een ander oostgericht luik waar ik niet direct doorheen kan kijken maar waarbij ik wel uit de wind zit. Regelmatig schuif ik een stukje op voor een quickscan.
Vanuit de luiken aan de noordkant zie ik gelukkig toch nog het nodige, zoals een prachtig mannetje nonnetje.

Na 2 uur ben ik tot op het bot koud geworden en ga ik weer terug naar huis. Helaas zonder roerdomp, maar wel met tien eendensoorten en dat is voor een paar uurtjes toch een leuke score.

Naschrift: op 9 februari ga ik, voordat code geel van kracht wordt, nog een poging doen voor de roerdomp.
Ik heb dubbel geluk: ik zit uit de wind en ik vind de roerdomp. Gedurende anderhalf uur zie ik hem zelfs 3 keer een visje vangen en verorberen.
Daarna ga ik naar huis. Het heeft 3 pogingen gekost maar uiteindelijk zijn alledrie de wenssoorten gescoord.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)