2017-10-25 Starrevaart (104 foto's)
36 vogelsoorten gespot

Alternatief

Op woensdag 25 oktober rijden wij naar Ijmuiden met het idee om een wandeling over de pier te gaan maken in de hoop dat er wat leuke vogels langs komen.
Als we daar aangekomen zijn merken we dat het een stuk harder waait dan we verwacht hadden en daarom gaan we eerst maar eens kijken of de pier wel open is.
Dat is hij niet, dus moeten we wat anders verzinnen.
Terwijl we in de auto nadenken over een alternatieve bestemming begint het te motregenen en daarom kiezen we een overdekte plek: vogelhut Starrevaart.

Als we aankomen in de hut zitten er nog 3 andere vogelaars, maar gelukkig is er nog 1 plekje vrij aan de windluwe kant en kan afwisselend Oscar en Jolanda daar plaatsnemen.
Na een tijdje verlaten de andere vogelaars de hut en kunnen we gezellig naast elkaar gaan zitten om de plas af te speuren.
Nadat we ons brood op hebben gegeten breekt er een zonnetje door en daardoor besluiten we om een rondje om de plas te gaan lopen.

Dat wordt in eerste instantie een saai rondje omdat we niet zoveel zien totdat Jolanda bij een rietkraag stopt en zegt dat ze baardmannetjes hoort.
Gelukkig komen ze ook in beeld en kunnen we, voornamelijk van het fraaie mannetje, mooie foto's maken.

Leuk weetje over de baardman is dat deze vogel 's zomers leeft van insecten zoals libellen, muggen, spinnen etc.
In de winter zijn die minder aanwezig en dan schakelt hij over op een alternatief, namelijk zaad van riet en rietgras.
Hiervoor past hij 2 keer per jaar (in de herfst en in het voorjaar) zijn spijsverteringsstelsel aan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)