2015-03-25 Starrevaart (71 foto's)
30 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: pallas' boszanger

Herkansing

Op 1 januari gingen we proberen om de zeer zeldzame pallas boszanger te spotten die dan al een tijdje bij een kijkhut van de Oostvaardersplassen zit.
Helaas begon het nieuwe jaar niet helemaal optimaal. Door een kleine miscommunicatie zijn we Jolanda haar camera vergeten en het is guur en bewolkt.
En met dat weertype houdt de boszanger zich erg gedeisd in de struiken, dus wij vonden hem niet.

Op 22 maart wordt in de middag opnieuw een pallas boszanger ontdekt. Dit keer een stuk dichterbij huis, in Voorburg, maar wij lopen een stuk verder van huis, bij Zeist, te zoeken naar een raaf.
Tegen de tijd dat wij weet hebben van deze ontdekking is het te laat om nog te gaan. Jammer, want het was prachtig weer.
Op de maandag erna is het ook prachtig weer en veel vogelaars zijn dan zo gelukkig om beeld en/of geluid van deze kleine vogel vast te kunnen leggen.
Op de dinsdag erna is het ook nog mooi weer en weer zijn er veel vogelaars die de vogel kunnen waarnemen.
Op beide dagen zijn wij helaas niet in staat om het werk het werk te laten, dus we moeten het hebben van onze roostervrije woensdag.

Op die woensdag begint de dag met regen. De verwachting is dat het droog zal worden om een uur of 12, en die verwachting komt gelukkig uit.
Rond lunchtijd stappen wij in de auto en rijden naar Voorburg voor de herkansing op de pallas' boszanger.

Als we daar aankomen lijkt het heel erg leeg te zijn op de plek van de Pallas', maar er blijken toch 2 jonge vogelaars te lopen die aangeven de vogel al gezien en in ieder geval heel goed gehoord te hebben.
Mede door hun gehoor kunnen ze vrij snel aanwijzen waar de vogel zit en zien we inderdaad een kleine geel/groene vlek tussen de takken van een populier doorscharellen.
Van de foto's die we dan proberen te maken is er een redelijk gelukt, maar echt bewijs is het nauwelijks.
Daarna vliegt de vogel een braamstruik in en daarbij kunnen we nogmaals een nauwelijks herkenbaar plaatje maken. Tot nu toe verloopt de herkansing niet echt soepel.

Het duurt vervolgens ruim een half uur voor Jolanda het vogeltje een stuk verderop weer hoort en gelukkig ook ziet.
Daar hebben we de pallas zeker 10 minuten regelmatig in beeld terwijl hij druk aan het foerageren is. De herkansing is nu zeker succesvol te noemen.

Omdat er geen tijd meer is om ergens een leuke wandeling te maken, gaan we naar de vogelhut bij vogelplas Starrevaart. We rijden er op de terugweg toch min of meer langs.
Als wij aankomen vliegen 2 van de daar 'overnachtende' zwarte ibissen net over ons hoofd weg, waarbij het Jolanda lukt om een hele speciale foto te maken.
Gedurende een uur speuren we de plas af, en zetten alle gevonden soorten op de foto. Als het door de bewolking steeds slechter licht wordt gaan we weer naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Voorburg

Starrevaart