2013-06-14 Vlietlanden (49 foto's)
26 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: witvleugelstern

Op vrijdag 14 juni zie ik dat er een zeldzame witvleugelstern in vogelplas Starrevaart zit en vrijwel meteen daarna krijg ik een whatsapp van schoonzoon Joost die doorgeeft dat er een witvleugelstern op de Starrevaart zit.
Met zoveel aandacht is het natuurlijk een verplichting om er naar toe te gaan.

Joost gaat ook en meld bijna 2 uur later 'heb hem', dus de lat om hem te spotten wordt ook nog hoog gelegd.

Als wij uiteindelijk om 18:15 uit de auto stappen zien we dit keer niet zoveel andere vogelaars. We zien er welgeteld eentje die net als wij nog zoekende is.
Omdat er meldingen waren dat hij vlak langs de hut vloog gaan we daar eerst naar toe. We zien een flink aantal vogels, waaronder een eiland vol met kokmeeuwen met jongen, maar vooralsnog geen witvleugelstern.

Uiteindelijk ziet Jolanda hem aan de andere kant van de plas op een slikplaat zitten. De andere vogelaar, die inmiddels gezelschap heeft gekregen, staat daar ook.
Wij wandelen om de plas heen naar die plek en we horen dat zij hem in beeld hebben. Via hun scoop kunnen we dat ook goed zien, maar hij zit wel redelijk ver weg.
Nu nog een leuke foto zien te maken en daarbij worden we geholpen door een paar wulpen die vlak naast de witvleugel landen waardoor hij opvliegt en gaat jagen.
Daardoor komt hij een stuk dichterbij.
Na een paar rondjes gaat hij weer op de slikplaat zitten en kunnen we ook de andere aanwezige vogels bestuderen.

Behalve de witvleugel is ook een paartje 'nestindicerende' dwergsterns aanwezig. En dat is bijna bijzonderder omdat je die soort niet zo ver van de kust verwacht.
Als de witvleugel na een half uur nog steeds op dezelfde (verre) plek zit besluiten we om naar huis te gaan. Inmiddels is de groep vogelaars aardig gegroeid.

Tijdens het wachten bij de witvleugel werden we redelijk belaagd door allemaal kleine mugjes, die verder niet zoveel doen.
Onderweg naar de auto lopen we een stukje om door een stukje bos en daarbij worden we aangevallen door hun grote familieleden.
In no-time hebben we nu een aantal flinke steken te pakken. Tsja, je moet wat over hebben voor je hobby.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)