2023-10-29 Vlieland (186 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: vale gierzwaluw en geelbrauwgors

Naar zuid en naar noord

Op zaterdag 28 oktober zit Oscar een tijdje op een stoel door het dubbelglas van de tuindeuren heen de vogels in de tuin te fotograferen. Het regent weer eens.
Als we zitten te lunchen gaat zijn telefoon af met de melding dat er 2 vale gierzwaluwen in Ouddorp (Zuid Holland) zijn gespot. Met de opmerking erbij dat ze ter plaatse aan het foerageren zijn.
Snel pakken we alle spullen in en rijden daarna naar Goeree Overflakkee. Ondanks dat het Zuid Holland is kost het ons toch 1,5 uur om ter plaatse van de melding te komen.
Als we de auto uit stappen komen er 2 vogelaars uit de duinen het parkeerterrein op lopen. Wij vragen of zij van de plek van de vaaltjes komen en dat bevestigen ze.
Helaas vertellen ze er ook bij dat de gierzwaluwen een uur terug vertrokken zijn toen het weer wat opklaarde. Wij waren juist blij met het doorbrekende zonnetje, maar dat was dus niet zo fijn.

We lopen toch maar het duinpad op omdat er altijd een kans is dat ze terug komen of dat er nieuwe vale gierzwaluwen langskomen.
Elke over- en langsvliegende vogel die een beetje lijkt op een zwaluw wordt door ons gevolgd en op die manier zien we heel veel spreeuwen. En vinken en piepers.
En dan opeens - vale gierzwaluw!! Vlak boven ons. Omdat hij met de (stevige) wind meevliegt, en daardoor nog sneller is dan normaal, lukt het ons niet om heel veel scherpe foto's te maken.
Maar met de drie die uiteindelijk lukken zijn we meer dan tevreden. Soort 399 gescoord. Op naar de 400.

Terwijl Oscar bezig is met de foto's van deze gelukte twitch gaat zijn telefoon af met de melding van een geelbrauwgors op Vlieland.
Die was vrijdag ontdekt op Vlieland tijdens de Deception Tour 3 (DT3). Dat is een weekend waarin allerlei vogelaars het eiland afstruinen op zoek naar leuk soorten.
Op zaterdag is hij weer teruggevonden en daardoor wordt het in huize Balm een beetje onrustig. We gaan plannen maken om zondag een dagje Vlieland te doen.
Na ons ritje heen en terug naar Ouddorp is de accu natuurlijk wat leger geraakt en voor een ritje heen en terug naar Harlingen zal hij weer vol moeten zijn.
Dat gaat niet lukken met de gewone thuislader die maar 2,3 kW per uur laad. Daarom rijdt Oscar naar de snellader van Shell en laad daar in 30 minuten de accu naar iets meer dan 80%.
Daarna hangt hij hem weer aan de thuislader om druppelsgewijs boven de 80% te laden.
We boeken 2 retourtickets voor zondag 29 oktober voor de veerpont tussen Harlingen en Vlieland en gaan op tijd naar bed want om 5:30 loopt de wekker af.
Dankzij de wintertijd die vannacht ingaat hebben we wel een extra uurtje slaap.
Als we om 6:40 de thuislader afkoppelen is de accu 99% vol en daarmee kunnen we makkelijk heen en weer naar Harlingen.

We komen keurig om 8:30 aan in de parkeergarage naast de veerpont en lopen om 8:40 richting de boot die om 9:05 vertrekt.
Onderweg naar Vlieland staan we een paar keer boven aan dek om wat vogels te fotograferen en ook zitten we regelmatig binnen omdat er weer een bui overtrekt.
Volgens buienradar is het droog op Vlieland tegen de tijd dat wij daar aankomen en gelukkig klopt dat ook.
Om 10:40 lopen we de boot af en ca 5 minuten later sluiten we aan bij een groepje vogelaars die tot dan tevergeefs op zoek zijn naar de geelbrauwgors.
We weten dat hij er nog zit omdat er vrij vroeg in de ochtend een waarneming is geweest.
Dan volgt het meest vervelende deel van een twitch: wachten tot iemand de vogel ontdekt.
Tijdens dat wachten komt Laurens van BirdingBreaks ook mee zoeken. Hij is dit weekend op Vlieland ivm DT3 en uiteraard heeft hij de vogel al gezien, maar hij vind het leuk om te helpen.
We hebben het met hem over onze geplande reis in januari 2024 naar Gambia en het feit dat deze nog steeds niet voldoende animo heeft om door te gaan en dat dat ons een beetje ongerust maakt.
Hij verzekert ons er gelukkig van dat de reis sowieso door gaat, maar dat er bij het huidige aantal dan mogelijk geen nederlandstalige gids meegaat.
Het wordt dan alleen een engelstalige lokale gids. Dat is voor ons geen probleem dus we zijn mbt die reis gelijk rustig. Nou die gors nog.
Gedurende anderhalf uur verdwijnen er steeds meer vogelaars die elders andere soorten gaan zoeken totdat we nog maar met 3 man overblijven.
De andere persoon loopt op een gegeven moment een beetje langs de struikjes nogal ver van waar wij staan en Oscar stelt aan Jolanda voor om ook maar een beetje die kant op te lopen.
Misschien hebben we daar geluk. En dat hebben we want hij roept op een gegeven moment 'hier zit hij - ik stoot hem net op - hij is hier in het struikje gevlogen - ik zie hem YESSS'.
Wij zijn helaas net iets te laat om de vogel dan al te zien, maar we weten nu waar we moeten wachten. Omdat hij zijn vondst op een DT3 whatsappgroep zet staan er in no-time weer allerlei vogelaars bij ons.
Na ca 10 minuten ziet Oscar hem opeens op een kaal stukje zand onderaan het struikje tevoorschijn komen en tijdens het maken van foto's roept hij 'ik heb hem in beeld'.
En zo komt het voor iedereen helemaal goed. En hebben wij soort 400 gescoord!!

Na een uur hebben wij wel genoeg foto's gemaakt en gaan we een rondje wandelen. Tenminste, dat is het plan.
Helaas denkt het weer daar iets anders over en moeten we een paar keer terug lopen naar de terminal van de veerpont om te schuilen ivm een fikse regenbui.
Uiteindelijk lukt het ons toch om redelijk droog naar de jachthaven te lopen waar we even een sanitaire stop en een koffiebreak inlassen.
Daarna maken we nog een wandeling over het strand en door de duinen weer terug om netjes op tijd weer bij de veerboot te zijn die ons om 16:50 naar Harlingen vaart.
Op de veerboot eten we een aangepaste avondmaaltijd want als we thuis zijn heeft Jolanda geen zin meer om te koken.
We vertrekken om 18:30 uit Harlingen richting Alphen aan den Rijn en na een half uur mogen we op de nodige stukken snelweg 130 km/u rijden en dat doet Oscar ook.
De accu van de auto raakt daardoor wel sneller leeg dan we oorspronkelijk hadden berekend maar er zit nog 15% in als we uiteindelijk thuis parkeren.
Omdat we de komende dagen toch foto's moeten verwerken kan de auto met de thuislader weer rustig bijgeladen worden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling op Vlieland op 29-10; Google Map van de autorit naar Ouddorp op 28-10 en van de autorit (en veerdienst) naar Vlieland op 29-10)


28-10-2023 - Tuin

28-10-2023 - Ouddorp

29-10-2023 - Vlieland