2014-01-11 Vlieland (74 foto's)
29 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: sneeuwuil

Sneeuw in de regen

We blijven nog even op uilenjacht. Op Vlieland zit sinds 30-12 een (zeer zeldzame) sneeuwuil. Ook wel Harry Potter uil genoemd.
Zo makkelijk als een oversteek naar Texel is met elk uur een afvaart, zo nauwkeurig moet een oversteek naar Vlieland geplanned worden.
Wij willen in 1 dag heen en terug, de sneeuwuil vinden en verder nog wat spotten op het eiland.

Op zaterdag gaat er een pont om 9:00 uur van Harlingen naar Vlieland en om 18:50 gaat de sneldienst terug.
Dat sluit mooi aan bij onze wens.
Omdat de weersvoorspelling ook redelijk blijft, bewolkt met kans op regen, boeken we de overtocht en reserveren op het eiland 2 fietsen.
We kiezen voor elektrische fietsen, want we willen snel kunnen verplaatsen.

Op zaterdag loopt om 5:45 de wekker af, zodat we om 8:15 in Harlingen de auto kunnen parkeren.
Inmiddels is het weerbeeld veranderd naar 'in het noorden de hele ochtend regen en in de loop van de middag opklaringen; windkracht 6 tot 7'.
Die regen klopt helaas wel. Gedurende de oversteek blijft de regen tegen de ruiten van de pont aan kletteren.

Nadat we de fietsen hebben opgepikt gaan we, ondanks de regen, toch maar op pad. Misschien hebben we geluk en wordt het beter.
Onderweg stoppen we een keer voor een foto van wat andere vogels, maar verder rijden we in 1 keer naar 'het pad van twintig' waar de vogel die ochtend nog gemeld is door een vogelende Vlielander.
Speciaal voor de vastelanders gaat hij elke ochtend even kijken of de uil nog aanwezig is. Erg tof.

Al speurend rijden we langzaam het pad van twintig af en zien we, toch wel een beetje verstopt, de sneeuwuil gelukkig zitten.
Inmiddels is het een beetje droog geworden, dus kunnen we de cameras uit de fietstassen tevoorschijn halen en foto's maken.
Oscar had (hoopvol) op de planning voor vandaag opgeschreven dat we haar om 11:15 zouden spotten. Het is nu 11:22, dus zonder de ene stop onderweg was dat precies goed geweest.
Na een uur komen de andere vogelaars ook aan (die hadden het verkeerde pad gekozen) en als we haar aan willen wijzen blijkt de uil opeens weg te zijn.

Gelukkig vind een meneer, die speciaal voor deze uil uit Frankrijk komt, haar een stukje verderop veel beter zichtbaar bovenop een duintop.
Helaas begint het dan serieus te regenen, zodanig dat we de paraplu te voorschijn moeten halen, dus betere foto's moeten even wachten.
Tussen een paar buien in lukt het toch om foto's te maken.

Aangezien de uil ook op deze plek voornamelijk stil zit, besluiten wij om verder het eiland af te speuren en we beginnen aan de wadkant in een vogelhut. Staan we in ieder geval droog.
Daarna gaan we naar de noordkant van het eiland en als we het duin overkomen merken we waarom de veerdienst is aangepast aan het slechte weer. Het stormt.
De sneldienst terug van 18:50 is namelijk vervallen en vervangen door een gewone veerdienst om 17:00. Gelukkig vertelde een van de vogelaars ons dit, anders hadden we verplicht een nachtje op Vlieland moeten blijven.
We besluiten om verder maar aan de wadkant te gaan vogelen en rijden daarvoor over het pad van twintig.
Inmiddels is de zon doorgebroken en we krijgen de sneeuwuil ook nog mooi in het zonnetje op de foto.

Als tijdens de terugtocht op een gegeven moment de veerboot zodanig schudt dat er een paar glazen en borden kapot vallen, zijn we wel blij dat we niet op de (kleinere en lichtere) sneldienst zitten.
Om 20:30 komen we moe, maar zeer voldaan, weer thuis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis   (Google Map inclusief veerdiensten)