2017-07-02 Vliegbasis Soesterberg (120 foto's)
7 vogelsoorten gespot
8 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: geelsprietdikkopje, bruine eikenpage
6 nachtvlindersoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: baardsnuitmot, geblokte zomervlinder, donkere marmeruil

Vlinderbasis Soesterberg

Op zaterdag 1 juli gaan wij er niet op uit omdat we iets leukers te doen hebben. En anders was het weer waarschijnlijk een reden geweest om thuis te blijven.
Op zondag 2 juli slapen we een beetje uit want daar heeft Jolanda na een intensieve cursusweek wel behoefte aan.
En daarna gaan we richting vliegbasis Soesterberg. Dat is de plek in Nederland met de hoogste concentratie geelsprietdikkopjes en die willen we graag aan onze lijst toevoegen.

Nadat we de auto hebben geparkeerd lopen we rustig richting een van de meldplekken. Het is nog een beetje bewolkt en dat merken we aan de vlinderactiviteit. Die is niet zo hoog.
Maar toch duurt het slechts een kwartiertje voor we de eerste geelspriet spotten, die redelijk stil aan wat bloemetjes hangt te snoepen.
Als even later de zon doorbreekt merken we dat we daar geluk mee hebben, want het beestje wordt gelijk veel actiever en fladdert van bloem naar bloem en uit beeld.
Ter compensatie komt er weer een nieuwe geelspriet in beeld en dat herhaalt zich een paar keer tot er een licht miezerbuitje valt. Dan zijn ze gelijk allemaal weer weg.

Wij gebruiken die pauze om onze boterhammen op te eten en daarna gaan we weer verder op zoek.
Bij elkaar vinden we 18 exemplaren van het geelsprietdikkopje en ook nog wat andere soorten dag- en nachtvlinders, maar vliegen zien we niet.
Dus wat ons betreft kunnnen ze de basis beter omdopen naar vlinderbasis Soesterberg.

Omdat Jolanda nog niet helemaal uitgerust is gaan we na de korte wandeling weer naar huis en niet naar een 2e bestemming.
Op maandagmiddag gaat Oscar alleen naar die 2e bestemming voor de bruine eikenpage.
In het Noordhollands duinreservaat duurt het iets langer voor hij de wensvlinder vind. Namelijk een half uurtje. Mogelijk dat de redelijk harde wind daar de oorzaak van is.
Die wind zorgt er in ieder geval voor dat de vlinder krampachtig zijn blaadje vast blijft houden en dus op 1 plek blijft.
Foto's maken is wel een uitdaging, maar gelukkig is er zo nu en dan even een windstil moment waardoor er toch een paar foto's scherp zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Vlinderbasis Soesterberg

Noordhollands duinreservaat