2018-07-04 Veteranenlandgoed Vrijland (106 foto's)
1 vogelsoort gespot
3 libellensoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kleine tanglibel
13 dagvlindersoorten gespot

25 euro per stuk

Op 4 juli gaan we, na ons bezoek aan de Hoge Veluwe, naar Veteranenlandgoed Vrijland.
Hier gaan we met 2 doelen naar toe. Het eerste doel is Jolanda het gebied te laten zien want zij is daar nog nooit geweest, en het tweede doel is de soortenfoto van de grote parelmoervlinder verbeteren.
Gelukkig werkt de grote parelmoervlinder prettig mee, want op de 1e plek waar we hem kunnen verwachten zien we er al 1 vliegen.
Het duurt even, maar uiteindelijk gaat de vlinder ook nog even fraai op een distel zitten en kunnen we een prachtige foto maken waarmee we de soortenfoto verbeteren.

Tot onze verbazing zien we dat een 2e plek helemaal platgemaaid is. Dat hadden we in dit vlindervriendelijke landgoed niet verwacht.
Aangezien het de enige plek op het landgoed is waar we dit zien zal er wel een goede reden voor zijn geweest. Uiteraard zien we verder weinig vlinders op deze plek.
Bij een 3e plek zien we nog een grote parelmoervlinder vliegen en heel even gaan zitten. helaas vliegt deze al weer op voordat we er een foto van kunnen maken.
Daarna zien we er geen een meer, maar omdat we beide doelen gehaald hebben zijn we meer dan tevreden.

Op donderdag gaat er bij mij een alert af omdat er in Kerkrade, bij het beekje de Worm dat de grens is tussen Duitsland en Nederland, een kleine tanglibel is gespot.
Sterker nog, er zijn er 2 gespot.
Voor mij een reden om op vrijdag 6 juli naar Kerkrade te rijden en via het wormvoetpad (what is in a name) het Wormdal in te lopen.
Daar vind ik al snel een aantal andere libelaars die me meteen de kleine tanglibel kunnen aanwijzen. Het scoren van deze nieuwe libelsoort gaat lekker soepel.
In 2016 hebben we 2 keer een mislukte poging gedaan, dus dit is wel fijn.
Na een half uur vertrekken de andere libelaars (zij waren al een tijdje aanwezig) en heb ik het rijk alleen.
Gedurende 2 uur fotografeer ik de kleine tanglibel vanuit verschillende hoeken zonder bang te zijn dat ik iemand anders hinder. Tijdens 1 van de fotomomenten land vlak naast me ook het 2e exemplaar.
Gelukkig heb ik zowel de telelens als de macrolens bij me en kan ik zonder veel verstoring ook het 2e exemplaar fotograferen.
Omdat het inmiddels heet aan het worden is besluit ik om naar huis te gaan.
Op de terugweg naar het wormvoetpad zie ik een fotograaf staan en daar loop ik even naar toe om te vragen of de beste meneer op zoek is naar de kleine tanglibel.
Nee hoor, is zijn antwoord, ik heb er hier 1 in beeld. Ik zie nu dus meteen een 3e kleine tanglibel. Bizar.
(Later lees ik op waarneming.nl dat er op zaterdag 7-7 door iemand zelfs 8 exemplaren langs de Worm zijn waargenomen. Een hele invasie dus).
Thuis kan ik aan de hand van de staarten zien dat ik echt 3 verschillende exemplaren heb gezien.

Inmiddels is het zo laat geworden dat ik op de terugweg 'even' door kan rijden naar Amsterdam om Jolanda op te halen van het werk.
Op zaterdag moet ik wel weer tanken, dat had ik vrijdagochtend voor vertrek naar Kerkrade ook gedaan, en dan gooi ik voor 75 euro aan benzine in de tank.
Per kleine tanglibel is dat 25 euro. Er zijn duurdere hobbies.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Veteranenlandgoed Vrijland

Wormdal