2021-11-15 Verdronken zwarte polder (46 foto's)
21 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: oostelijke vale spotvogel

Down under

Op 19 oktober wordt er op een vakantiepark in Nieuwvliet-Bad (in Zeeuws-Vlaanderen) een vogeltje gespot dat in eerste instantie wordt opgevoerd als mogelijke kleine spotvogel.
Op 20 oktober wordt er door diverse kenners naar de foto's gekeken en dan wordt de conclusie getrokken dat het een oostelijke vale spotvogel moet zijn.
Nederland is daardoor weer een soort rijker want die soort is nog nooit eerder waargenomen.
Op 21 oktober is het redelijk druk op het vakantiepark: met vogelaars :)

Omdat wij niet zoveel zin hebben om helemaal naar down under (Zeeuws-Vlaanderen) te reizen laten we in eerste instantie deze soort aan ons voorbij gaan.
Niet zo heel vreemd want in het veld horen we best wel regelmatig van vogelaars dat ze de reis naar Zeeuws-Vlaanderen iets te veel van het goede vinden.
Het scheelt daarbij ook dat we de soort in 2013 op Lesbos al gezien hebben.

Na het succes van nieuwe soorten aan de kust, provencaalse grasmus en raddes boszanger, beginnen we er toch anders over te denken en daarom besluiten we om maandag 15 november toch maar down under te gaan.
Maar eerst moeten we even langs de doktersassistente voor de griepprik. Daardoor arriveren we wat later op het parkeerterrein van de verdronken zwarte polder (een natuurgebiedje dat vlak naast het vakantiepark ligt).
Er zijn dan al een paar waarnemingen van de oostelijke vale spotvogel (ovs) en we lopen naar de plek van die meldingen. daar zien we 2 vogelaars lopen die aan het zoeken zijn.
Terwijl wij aan de eerste vogelaar vragen of hij al wat gezien heeft roept de tweede dat hij de ovs hoort en ziet.
Snel sluiten we aan en zien de ovs achter een van de huisjes verdwijnen voordat we een foto hebben kunnen maken. Dat is natuurlijk even slikken.

We besluiten daarom om onze kansen ter verdubbelen. Oscar loopt om en Jolanda blijft ter plaatse.
Dat blijkt een goede taktiek want we zien hem allebei door dezelfde struik scharrelen achter het huisje.
Bij Oscar zit er helaas een blaadje voor, maar dat is gelukkig geen ramp want aan Jolanda haar kant komt de ovs even helemaal vrij en daardoor kan zij hele goede fotos maken.
Na nog een half uur komt de ovs weer heel mooi in beeld op een plek waar Jolanda net staat. Toch fijn dat we 2 cameras hebben.
Daarna proberen we nog een tijdje of we de ovs nog mooier in beeld krijgen maar het blijft dan helaas bij alleen het horen van de ovs. Uiteraard ook door Jolanda.

Na dit succes gaan we nog even een klein rondje doen in de verdronken zwarte polder waar we de dagsoortenlijst toch leuk uitbreiden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)