2018-02-04 Utrecht met een vleugje Gelderland(84 foto's)
25 vogelsoorten gespot

Terug naar de Lek

Op zondag 4 februari gaan we, met een klein uitstapje naar Gelderland, in de provincie Utrecht vogelen.
We gaan terug naar de Lek omdat Jolanda ook wel graag een ross' gans wil zien.
Deze soort is dit jaar nieuw op onze levenslijst verschenen, maar alle waarnemingen zijn door Oscar alleen gedaan en daar moeten we natuurlijk wat aan doen.

Maar we beginnen dus in Gelderland. In Arnhem zit op een stuk braakliggend industrieterrein al een paar weken een fraaie witstuitbarmsijs tussen een grote groep grote barmsijsen.
Allebei de soorten hebben we al, maar deze vogels zijn erg fotogeniek en daardoor kunnen we mogelijk van beide soorten de soortenfoto verbeteren.
Als we aankomen zien we de groep barmsijsen achtereenvolgens op prikkeldraad zitten op 2 m hoogte, opvliegen naar een dakrand en daarna wegvliegen over en achter een hoog gebouw.
En dat allemaal voor we de auto uitgestapt zijn. Zucht.
Het duurt bijna anderhalf uur voordat de groep weer terugkeert en pal voor ons neus op het prikkeldraad land.
In die wachttijd is Jolanda, heel verstandig, in de auto gaan zitten. Oscar blijft stoer wachten in de koude wind omdat hij bang is ze weer te missen.
Maar doordat ze zo dichtbij zijn gaan zitten is het het wachten meer dan waard.
Gedurende een half uur kunnen we heel wat mooie foto's maken van de barmsijsen voordat ze weer over en achter een hoog gebouw verdwijnen.
Omdat we zeker foto's hebben waarmee we van zowel de witstuitbarmsijs als de grote barmsijs de soortenfoto verbeteren is dit voor ons het sein om terug naar de Lek te gaan.

Na een kleine omweg langs een tankstation met een kolonie roeken en een machtige conifeer met een kolonie ransuilen komen we aan bij de Lek waar we een paar vogelaars op de dijk zien staan.
We moeten even wachten op een andere auto die bij de vogelaars is gestopt voordat we kunnen vragen of ze de ross' gans in beeld hebben.
Aan dat vragen komen we echter nooit toe want de vogelaars stappen in de auto en rijden terug naar waar wij net vandaan kwamen.
Gelukkig roepen ze ons nog wel toe dat de ross' gans beneden bij de pont 'Schalkwijk - Culemborg' zit.
Wij keren de auto en rijden natuurlijk braaf achter hun aan.
Ondanks dat de ross' gans wat ver weg zit is hij duidelijk te herkennen en Jolanda is blij dat ze hem nu ook gezien heeft.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)Gelderland

Utrecht