2016-01-31 Utrecht (69 foto's)
22 vogelsoorten gespot

Zonder te klimmen

Op zaterdag 30 januari vonden we het te nat om ergens te gaan vogelen en daarom gaan we op zondag.
De weersvoorspelling is iets beter, maar het houd nog niet over.
We hebben daarom een rondje Utrecht (de provincie) bedacht. Vanuit de auto vogelen en wat kleine wandelingen doen.

Ons eerste doel is een groepje patrijzen vlak naast de A2.
We vinden er vrij snel twee die zich helaas wel een beetje gedeisd houden.
Als we het gebied verder doorkruizen stuiten we op een aantal roeken die helaas opvliegen voor we de camera's hebben kunnen richten.
We rijden daarom naar de plek waar ze naar toe gevlogen zijn, en daar vinden we er 6 waar we wel foto's van kunnen maken.
Dat de weersvoorspelling niet over houdt blijkt wel als er opeens een korte regenbui valt. Voor ons het sein om de spullen binnenboord te halen en door te rijden.
Vlak voor we weer de A2 op rijden zien we nog een groepje patrijzen die zich minder gedeisd houdt. Gelukkig is het rustig met verkeer en kunnen we de auto even in de berm zetten.

De volgende bestemming zijn de Soesterduinen waar een grote groep ransuilen roest.
Als we naar de bomenpartij lopen waarbij de meeste meldingen gedaan zijn, worden we aangesproken door een lokale hondenuitlater.
Hij vraagt ons of we op zoek zijn naar de ransuilen en of we die zonder te klimmen gaan fotograferen.
Na onze verbaasde blik verteld hij dat er vorige week een fotograaf was die echt de boom in wilde klimmen om de uilen van dichtbij te fotograferen.
Dat werd gelukkig verhinderd. We wijzen hem op onze telelenzen en daarna is hij zo vriendelijk om te vertellen bij welke boom we moeten zijn.
Al turend in die boom zien we uiteindelijk 10 exemplaren.
Ook hier is een regenbui het sein om door te gaan naar het Lockhorsterbos. Gelukkig hebben we de paraplus bij ons.

In het Lockhorsterbos gaan we op zoek naar de bosuil. Vorig jaar hebben we zowel het rode als het grijze exemplaar mooi kunnen fotograferen.
Helaas zien we ze vandaag geen van beide. Dat is wel een kleine teleurstelling, maar aan het eind van het bos worden we goed getroost als er een zwarte mees vlak voor onze neus gaat zitten.
Dat vinden we eigenlijk nog leuker dan de bosuil. Daar komen we later in het jaar nog wel een keer voor terug.

Daarna rijden we naar Woerden waar we zowel de bosuil als de steenuil niet zien. Aangezien het inmiddels serieus regent is dat misschien niet zo verwondelijk.

De laatste stop is in Oudewater waar een aantal ransuilen roest op een industrieterrein. Die plek is nieuw voor ons, dus het kan zijn dat we ze niet zullen vinden.
Als we bij de plek zijn waar de meeste meldingen gedaan zijn, zien we een typische ransuilenboom. En inderdaad zien we er daar een in zitten.
We moeten uitstappen om zicht op de boom te krijgen en als we een beetje zoekende zijn naar een mooie doorkijk staan we bijna oog-in-oog met een ransuil die in de struik naast de auto zit.
Zonder te klimmen kunnen we daar hele leuke foto's van maken en als we beter kijken vinden we bij elkaar zelfs vijf exemplaren in diezelfde struik.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)naast de A2

Soesterduinen

Lockhorsterbos

Woerden

Oudewater