2024-03-06 Uilenspecial (112 foto's) 32 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: zwartkoprietzanger
We gaan de mist in
Eind februari horen een paar vogelaars, terwijl ze op zoek zijn naar een roerdomp, een kleine karekiet in een rietkraag zingen.
In eerste instantie besteden ze er niet echt aandacht aan omdat ze op zoek zijn naar een roerdomp.
Omdat een kleine karekiet eind februari helemaal niet kan (die komen pas in april terug) wordt de dag erna extra aandacht besteed aan de vogel.
Hij wordt herontdekt en daarbij komen ze uit op een zwartkoprietzanger. Megazeldzaam want pas 2 keer eerder in Nederland gespot. In 2016 en in 2017.
Beide keren voor ons niet echt twitchbaar. Ook deze negeren we in eerste instantie omdat er nauwelijks fotos gemaakt kunnen worden.
Maar dan verplaatst de vogel zich van een vrij dichte rietkraag naar een veel meer open rietkraag en verschijnen er toch aardige bewijsplaatjes op waarneming.nl
Voor woensdag wordt mooi weer voorspeld en wij besluiten om de zwartkoprietzanger te gaan twitchen en in de omgeving op zoek te gaan naar uilen.
Met dat besluit gaan we (letterlijk) een beetje de mist in omdat er 's morgens een vrij dichte mist over Nederland hangt.
Hmm dat wordt dan waarschijnlijk geen foto's maken van de zwartkoprietzanger. Dan gaan we proberen een nuttige geluidsopname te maken.
We parkeren om 9:00 op de laatste plek van het kleine parkeerplaatsje vlakbij de plek van de zwartkoprietzanger en lopen naar de dijk waar al flink wat andere vogelaars staan.
Voorzichtig glibberen we een stukje de dijk af waardoor we redelijk zicht hebben op het rietkraagje en zetten de geluidrecorder aan.
In eerste instantie levert dat een uiteraard onzichtbare cetti's zanger op en een nauwelijks zichtbare zanglijster.
Maar dan hoort Jolanda ook de zwartkoprietzanger. Omdat Oscar hem niet hoort helpt ze hem bij het starten van de opnames met een thumbs up als hij zingt en een thumbs down als hij weer stopt.
Op die manier maken we 18 opnames en dan komt de vogel opeens in beeld in de rietkraag vlakbij. Jolanda staat samen met een andere vogelaar/fotograaf net op de perfecte plek om een paar prachtige foto's te maken.
Wow, een mooie foto en (zo zal thuis blijken) ook 1 duidelijke geluidsopname. De meeste opnames zijn de mist ingegaan door teveel omgevingsgeluid.
Na dit succes gaan we op uilenjacht waarbij we beginnen bij een bosuil in een bos vlakbij. Helaas gaat die poging ook de mist in omdat de boom waar de bosuil al jaren in broedt inmiddels omgevallen is.
Er staat zelfs een bord bij die plek met wat uitleg. Jammer.
Daarna gaan we naar ransuilen. Maar ook daar zien we niets omdat ook hier de boom waar ze de vorige keer in zaten er niet meer is.
Net als we denken dat ook deze poging de mist in is gegaan komt er een fietser langs die vraagt of we de uilen gevonden hebben.
Na ons negatieve antwoord verteld hij dat ze inmiddels van de verdwenen boom verhuist zijn naar die-en-die bomen maar dat ze daar nu ook al even weg zijn. Daar hebben we natuurlijk niets aan.
Maar dan verteld hij dat er mogelijk nog een aanwezig is in het eerste straatje links, daar bij dat bruggetje, en dan de boom bij het eerste huis aan de rechterkant.
En inderdaad vinden we daar een ransuil, dus de uilenjacht is niet helemaal de mist in gegaan.
Bosuil nummer 2 zit gelukkig wel op zijn (erg lastige) plek, maar hij komt nog net herkenbaar op de foto.
Een beetje tegen beter weten in gaan we naar de plek van de steenuil die waarschijnlijk niet op een tak zal zitten. Veel te koud. Ook al breekt er zo nu en dan een zonnetje door de mist heen.
En dat klopt helaas ook.
Door dat voorzichtige zonnetje besluiten we om nog een poging te gaan doen bij de zwartkoprietzanger en daar zien we dat de dijk, waar wij vanmorgen nog op stonden, inmiddels is afgezet met een touw.
Hierdoor moet je nu boven bij de weg blijven staan. Na ca 45 minuten hebben we nog geen blik of kik van de vogel waargenomen en daarom besluiten we nog een kleine wandeling op de Grebbeberg te doen.
Dat is maar 1 km hier vandaan en daar is een paar dagen eerder een hele mooie waarneming van een zwarte specht gedaan.
Geheel in lijn met de uilen gaat het vinden van de zwarte specht ook de mist in ondanks dat de zon nu volop schijnt. We vinden wel 2 soorten bonte spechten, maar die hadden we dit jaar al.
Klik op een foto voor een groter beeld.
(klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondrit; Google Map van de autorit)