2021-03-09 Uilenspecial (198 foto's)
61 vogelsoorten gespot

Op 9 maart doen we via birdingbreaks een dagje Uilenspecial.

In dat uilenkader zijn we afgelopen zaterdag naar Winterswijk gereden om de oehoe te scoren. De oehoe staat namelijk niet op de mogelijk te spotten 5 soorten uilen voor vandaag.
Om 9:10 parkeren we net buiten Wageningen onze auto naast die van Laurens, onze gids voor vandaag, en om 9:15 komen de andere 2 deelnemers van de groep aan. Dat zijn de vader van Laurens en een kennis van de familie.
Met dit kleine groepje lopen we het erf van een boerderij op waar we vrij snel een steenuil spotten. Voornamelijk doordat we hem per ongeluk opstoten vanuit de open schuur.
Gelukkig gaat hij maar een klein stukje verderop zichtbaar in een boom zitten.
Ondanks de slechte lichtomstandigheden (het is grauw en miezerig en dat blijft zo de hele dag) kunnen we toch leuke plaatjes maken.

Na een kwartier vertrekken we weer en rijden we achter Laurens aan naar het bos dat rondom Ouwehands dierenpark ligt.
Daar scoren we vrij snel een mannetje bosuil. Een paar weken eerder had deze zelfde excursie het geluk om zowel het mannetje als het vrouwtje in het gat in de boom te zien zitten.
Omdat voor de bosuil het broedseizoen al is begonnen zit mevrouw bosuil nu diep in de boomholte op eieren en zien wij alleen meneer de uil.
Als we weer terug bij de auto zijn horen we vrij duidelijk een groene specht, maar het lukt helaas niet om hem in beeld te krijgen.
We krijgen wel een baltsend paartje kleine bonte spechten in beeld en dat is voor Laurens een bonus want die heeft hij nog niet eerder op deze plek gezien.

Voor de volgende uilensoort rijden we Wageningen in. Daar zitten in een appelboom in iemands tuin ransuilen.
Op de plek waar je fantastisch zicht hebt op de uilen hangt een soort poster met wat gedragsregels (zoals zacht praten) en wat informatie over de soort.
Tevens meld de poster dat er in totaal 28 ransuilen geteld zijn. Wij zien er 'slechts' 10, maar daar zijn we natuurlijk meer dan tevreden mee.

Omdat met het weer van vandaag een velduil spotten zo goed als onmogelijk is, en we voor het spotten van een kerkuil moeten wachten tot het schemert, zijn we voor de lunch al door de uilen heen.
Dus wat doe je dan. Dan begin je gewoon aan een 2e ronde.
Na de ransuil rijden we naar de plek waar de excursie eigenlijk zou beginnen. Omdat de steenuil waar we nu naar toe rijden de dag ervoor niet gezien was had Laurens de dagplanning aangepast voor ons.
Er is nu geen druk om de steenuil te scoren en daarom wil Laurens hier toch een poging wagen. En gelukkig met succes.
Nog steeds voor de lunch scoren we ook een 2e parlement ransuilen (nu maar 8 stuks) en een 2e bosuil.

We nuttigen onze lunch op een bankje bij een coffee-to-go restaurant en maken na de lunch een wandeling door het bos dat achter het restaurant ligt.
Omdat er werkzaamheden aan een vlonderpad worden uitgevoerd kan Laurens ons hier helaas geen 3e bosuil bezorgen. Het is hem vergeven.
Rond 15 uur vertrekken de andere 2 deelnemers weer en hebben we opeens een prive-excursie.

Voor de kerkuil moeten we rond 18:30 ergens in Almere zijn en daarom stelt Laurens voor om naar een plasdras gebied in Arkemheen te rijden. Dat is op de route.
Gelukkig vogelen we hier vanuit de auto en blijven we droog als er op een gegeven moment een stevige regenbui valt.
Daarna rijden we via de oostvaardersplassen waar we wat lokaties bezoeken uiteindelijk naar de plek van de kerkuilenkast.
We plaatsen de auto's naast de kast en gaan wachten tot het donker wordt. Dat is het moment dat de kerkuil de kast uitkomt om te gaan jagen.
Bijna altijd land hij dan eerst even op een tak om daarna het bos in te vliegen.
Opeens schijnt Laurens met zijn zaklamp op de kast en zien we de kerkuil uitvliegen en inderdaad op een tak landen. Mede door het licht van de lamp kunnen we een aantal foto's maken voordat de uil wegvliegt.
Maar hij vliegt niet het bos in, maar terug de kast in. Dat is voor Laurens nieuw gedrag. Omdat de uil vanaf onze plek net achter een tak zat, wachten we op een 2e uitvliegmoment waarbij we hopen dat we dan beter beeld hebben.
Na een half uur muisstil in de auto zitten, waarbij de stilte wel regelmatig wordt verbroken door passerende fietsers, is de uil nog steeds niet opnieuw tevoorschijn gekomen (of we hebben het uitvliegen gemist dat kan ook) en moeten we besluiten om te vertrekken als we nog voor de avondklok thuis willen zijn.

Met 4 van de 5 soorten te spotten uilen in de camera is het een erg succesvolle dag geweest.
Door de groep zijn er vandaag 67 soorten gezien en wij hebben daarvan 61 soorten op de foto kunnen zetten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de dagrit; Google Map van de autorit)