2020-09-19 Twisk - waterberging (84 foto's)
26 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bonapartes strandloper

RIP

Op zaterdag 19 september rijden we naar het gebied Twisk - waterberging.
Hier wordt al een paar dagen een bonapartes strandloper gezien en die willen we graag toevoegen aan onze levenslijst.

Na ruim een uur rijden, parkeren we de auto naast het kleine, inmiddels volle, parkeerterrein in het gras. Er zijn meer mensen hier voor de bonapartes.
We moeten nog een kilometer lopen voor we bij de plek zijn waar hij veelvuldig is gemeld de afgelopen dagen.
Onderweg komen we een aantal vogelaars tegen die teruglopen en ons vertellen dat de bonapartes rustig aan de rand van een rietkraag ligt, dus dat het wel goed komt met waarnemen.
Als we om 10:57 aankomen wordt de bonapartes ons meteen aangewezen en kunnen we fotos maken. Vervolgens wachten we af of hij misschien nog gaat foerageren.

En na ruim 10 minuten gebeurd er iets vreemds. Een van de vogelaars ziet door zijn scoop dat de vogel zijn vleugel strekt alsof zij zich uitrekt en vervolgens rolt hij om en komt op zijn rug terecht.
Dat is ook de laatste beweging die de vogel maakt. Hij blijkt onder onze ogen overleden te zijn.
Het ene moment zet je hem nog levend op de foto en telt hij gelukkig mee voor de levenslijst en het volgende moment is het RIP en als je hem dan pas ziet mag/kan je hem niet meer tellen.
Dat overkomt dus de waarnemers die na 11:15 aankomen. Dit macabere tafereel hebben we een keer eerder meegemaakt met de kortbekzeekoet. Gelukkig waren we toen ook net op tijd.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)