2024-02-20 Texel (117 foto's)
43 vogelsoorten gespot

Voor niets

Op Texel zit al een tijdje een giervalk in het gebied de Slufter.
Hij zit daar op een zodanige plek dat het maken van leuke fotos bijna onmogelijk is en daarom hebben we nog geen zin gehad om deze, voor ons nieuwe, soort te gaan scoren.
Sinds een kleine week pendelt hij echter tussen de Slufter en De Muy en in dat laatste gebied worden hele mooie fotos gemaakt.
Daarvoor moet je natuurlijk wel op het juiste moment op de juiste plek staan, maar als je er niet bent sta je sowieso niet op de goede plek.

Op dinsdag blijft het de hele dag droog (zeggen de weermensen) en daarom nemen wij de veerpont van 10:30 richting Texel.
We rijden rechtstreeks naar de parkeerplek van De Muy en lopen een beetje onrustig het gebied in.
Die onrust komt door de stilte op de telefoon. Gisteren werd de giervalk tot een uur of 2 (toen begon het te regenen) regelmatig gemeld en vandaag is er nog geen een melding.

Vlak voor 12 uur sluiten we aan bij een aantal andere vogelaars die nog niets gezien hebben en begint het zoeken en afwachten.
Na een uur, waarbij elke langsvliegende vogel uitgebreid wordt bestudeerd, gaan we even naar de plas van De Muy om daar te kijken en onze lunch te nuttigen.
Weer een uur later zijn we weer terug op de eerste plek waar inmiddels een paar mensen meer staan. Helaas blijft het gewoon stil, hoewel een langsvliegende havik even voor consternatie zorgt.

Na 3 uur koukleumen geven we de hoop op dat we de giervalk gaan spotten en gaan we weer terug naar de auto en gaan we vanuit de auto aan de wadkant nog wat gebiedjes bekijken terwijl we naar de pont rijden.
Als we daar vlak bij zijn hebben we nog tijd over om een blik over de mokbaai te gaan werpen.
Om 16:00 uur nemen we de veerpont terug richting Den Helder en ondanks het genot van koffie en warme chocomelk hebben we het gevoel dat we voor niets naar Texel zijn geweest.
Dat is mbt het scoren van een nieuwe soort inderdaad het geval, maar verder hebben we toch lekker gescoord met 43 soorten. En dat is voor de passieve manier van vogelen niet niets.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de route op Texel; Google Map van de autorit)