2018-10-13 Texel (135 foto's)
52 vogelsoorten gespot
2 libellensoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: zadellibel

Lunatiek of fanatiek

Op 12, 13 en 14 oktober is het dutch birding weekend op Texel. Dan zijn er altijd veel vogels (ivm de herfsttrek) en veel vogelaars aanwezig en die vinden vaak leuke soorten.
Wij willen graag profiteren van die gevonden leuke soorten en daarom gaan we op zaterdag 13 oktober naar Texel.
Omdat wij niet alle plekjes op Texel weten te vinden gaan we op stap met Jos van den Berg (van birdingtexel.com). Hij woont al jaren op Texel en is vogelgids van beroep, dus hij kent de weg op Texel vrij goed.

Zijn excursie begint om 9:00 bij de Texelkant van de pont en daarvoor moeten we om 5:20 opstaan. Gelukkig zijn we dat na 2 weken Brazilie wel een beetje gewend.
Met de excursie gaan we op zoek naar gemelde leuke soorten en we beginnen met een bladkoning die vlak bij de pont is gemeld.
De vogel laat zich wel een paar keer horen, maar komt helaas niet lekker in beeld.
Dat is een beetje de tendens vandaag mbt alle soorten vogels want er lijkt niet echt sprake te zijn van herfsttrek. Misschien blijven de noordelijke vogels door het mooie weer nog even in het noorden.

Daarna mislukt ook een siberische tjiftjaf, en dat is wel jammer want dat zou een nieuwe soort zijn, een sperwergrasmus en een hop.
Jos brengt ons steeds naar de juiste plek, daar ligt het niet aan, maar de vogels werken niet mee door zich stil en verstopt te houden.
Na de lunch gaan we naar de meldplek van een blonde ruiter en die zien we gelukkig wel.

Terwijl we bezig zijn met de blonde ruiter gaat het alert op Oscar zijn telefoon af en ziet hij dat er een zadellibel is gemeld. Omdat hij denkt dat dat ergens op het vasteland is kijkt hij niet verder.
Een ander lid van de groep, die dezelfde alert krijgt, kijkt gelukkig wel wat verder en zij ziet dan dat de melding op Texel blijkt te zijn. Niet eens zo heel ver van ons vandaan.
Als we, na een korte autorit en een snelle wandeling, bij het renvogelveld aankomen blijkt de libel ongeveer 10 minuten daarvoor hoog opgevlogen te zijn en naar noord richting Vlieland te zijn gevlogen.
Zo dichtbij en toch te ver weg.
Dit zou onze laatste waarneembare libellensoort zijn dus we zijn, en dat is zachtjes uitgedrukt, nogal teleurgesteld.
Vooral Oscar baalt zodanig dat zelfs een dichtbij overvliegende rode wouw bij hem niet het wow gevoel geeft.

Omdat we hier toch voornamelijk voor vogels komen moeten we weer door en daarvoor gaan we naar een bladkoning die wel even in beeld komt, maar te kort voor een foto.
En, geheel in lijn met de meeste soorten vandaag, ook het bokje vinden we niet.
Ondanks dat sprokkelen we toch een aardig lijstje aan soorten bij elkaar, maar het missen van de leuke soorten en zeker het dippen van de zadellibel zorgt ervoor dat we niet vrolijk naar huis rijden.
Helemaal niet als blijkt dat, als wij weer op het vasteland zijn, er weer zadellibellen (meervoud) gemeld worden bij het renvogelveld.

Op zondag worden er op Texel, en nog 4 andere waddeneilanden, belachelijk veel zadellibellen gemeld, maar wij blijven thuis omdat Jolanda ook een echte weekenddag moet hebben.
Dat we de nodige leuke soorten gemist hebben is overigens niet zo vreemd als we later lezen dat 'de hoogtepunten van het dutch birding weekend een bultrug en een zadellibel waren'.

Voor de zadellibel gaat Oscar op maandag toch weer naar Texel en hij staat om 11:00 bij het renvogelveld en komt daar 2 mensen van de zaterdaggroep tegen. Die blijken er zelfs op zondag nog (tevergeefs) voor op Texel te zijn geweest.
Urenlang wordt er gespeurd en getuurd door een in grootte varierende groep mensen en om 14:00 kijkt Oscar weer even naar het plasje en terwijl hij naar een paartje eileggende bruinrode heidelibellen staat te kijken, dendert de zadellibel door zijn beeld.
Gelukkig kunnen een aantal anderen hem, na zijn brul, daardoor mooi oppikken, maar hij kan geen foto maken. Volgens onze norm nog geen telbare waarneming dus.
Om 16:40 ziet iemand hem boven de kamille vliegen en daarna naar boven het plasje gaan. Daar kan hij gelukkig wel foto's van maken. Het kost een dag, maar dan heb je ook wat. Soort #67 is een feit. En de wouw geeft weer een wow gevoel.
Is Oscar lunatiek of fanatiek door een hele dag te spenderen voor een zadellibel? Volgens Jolanda is hij lunatiek, volgens hemzelf is hij gewoon fanatiek.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)