2018-04-01 Texel (159 foto's)
50 vogelsoorten gespot

Bijzondere Paasdag

Op zondag 1 april, 1e Paasdag, gaan we naar Texel om de jaarlijst aan te vullen.
Een van de redenen om naar Texel te gaan is het mannetje koningseider die al een paar dagen aan de noordzeekant verblijft tussen een groep eiders.

Uiteraard hetzelfde exemplaar dat tussen 21-1 en 28-2 in de waddenzee langs de veerdienstroute Harlingen - Vlieland bij de strekdam verbleef.
Om die te zien moest je de veerpont nemen of een watertaxi boeken en maar hopen dat hij zich niet achter de strekdam verscholen hield.
Omdat we de soort op zich al hebben, ook al was het door ons gescoorde exemplaar een vrouwtje en niet het fraaie(re) mannetje, hadden we bovenstaande moeite er niet voor over.
Na 28-2 is hij bijna een volle maand uit beeld geweest en is op 24-3 bij Texel teruggevonden. En dan is het natuurlijk een andere (lees makkelijkere) keus om hem toch te gaan bekijken.
Voor een koningseider naar Texel gaan maakt het al een bijzondere Paasdag, maar het feit dat dit voor ons de eerste 1e Paasdag is die op 1 april valt maakt het uiteraard ook een bijzondere Paasdag.

Terwijl we, voor ons doen, op tijd naar Den Helder rijden, zien we een niet zo gunstig weerbeeld. Het is licht mistig, en dat maakt mooie foto's van de bijzondere eider maken wat lastig.
Als er ook nog geen meldingen gedaan zijn terwijl wij Texel oprijden, worden we toch een beetje ongerust. Zou hij vertrokken zijn?

We beginnen daarom met het afwerken van de rest van ons lijstje waarbij de 1e gezochte vogel helaas al mislukt.
Ook de 2e vogel op het lijstje vinden we niet. Gelukkig gaat het daarna beter want de 3e vogel vinden we wel en onderweg naar de volgende plek gaat het alert af: Koningseider in beeld.

De afgelopen paar dagen was de eider steeds aanwezig tussen strandpaal 12 en 20 en van die palen en de tussenliggende palen hebben we de coordinaten in de navigatie gezet.
Van paal 9, waar de eider nu is teruggevonden, hebben we dat niet, dus daarvan moeten we eerst het adres opzoeken en met de adrenaline die nu rondgiert lijkt dat een eeuwigheid te duren.
Gelukkig zit de eider er nog als we op het strand aankomen en omdat het inmiddels wat lichter is geworden kunnen we leuke foto's maken.
Oscar loopt met een groepje mannen de strekdam op om wat dichterbij te komen en dat levert hem een paar natte broekspijpen op. Kleine prijs voor foto's van zo een prachtig beest.
Als de eider op een gegeven moment opvliegt en naar de volgende strekdam vliegt vinden wij het mooi genoeg en gaan we verder met het lijstje.

Uiteindelijk vinden we 7 nieuwe jaarlijstsoorten: 6 van de 12 soorten van het lijstje en nog 1 soort die niet op het lijstje stond.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de route op Texel; Google Map van de autorit)