2017-05-01 Texel (210 foto's)
63 vogelsoorten gespot

Wadwachter

Als we op maandagochtend 1 mei wakker worden en naar buiten kijken zien we dat het heel erg bewolkt en somber weer is.
We besluiten daarom om nog een half uurtje terug in bed te kruipen en de 'voor-het-ontbijt' wandeling bij Utopia iets later te doen.
Met dat half uurtje uitstel is het wel iets lichter geworden, maar de harde wind maakt het regelmatig toch een uitdaging om leuke plaatjes te maken.

Aan het eind van de dijk bij Utopia zien we een keet (een soort pipowagen) staan en als we daar vlakbij zijn komt er een meneer naar buiten met het logo van natuurmonumenten op zijn kleding.
Hij vraagt heel enthousiast of we gebruik willen maken van de telescoop die hij in zijn hand heeft. Jolanda wil wel en terwijl zij tuurt verteld hij dat hij een wadwachter is.
Een wadwachter is een vrijwilliger die een hele week dag en nacht in de pipowagen verblijft en de vogels van het binnendijkse natuurgebied Utopia en het buitendijkse De Schorren inventariseert. De Pipowagen staat er handig precies tussenin.
Verder moeten ze bezoekers enthousiasmeren voor vogels en natuur en onverlaten de pas afsnijden.
Beide zijn bij ons gelukkig niet nodig.

Na een tijdje gepraat te hebben met de wadwachter lopen we aan de buitendijkse kant weer terug richting het hotel voor het ontbijt en dan begint het helaas een beetje te regenen.
De al eerder genoemde harde wind zorgt er voor dat we toch vrij snel nat worden ondanks dat het hotel vrij dicht bij is.

Na het ontbijt is het gelukkig weer droog en rijden we naar de noordpunt waar we rond de vuurtoren over het strand en aansluitend in de tuintjes een wandeling maken.
We sluiten 2 dagen Texel af met een wandeling in de slufter. Helaas hebben we geen nieuwe levenslijstsoort gescoord op Texel, maar met 10 nieuwe jaarlijstsoorten zijn we toch tevreden.
Op dinsdag 2 mei onderbreken we het verwerken van de foto's even en rijden we naar de Nieuwkoopse plassen om de daar gemelde koereigers toe te voegen aan de jaarlijst en deze pagina.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van Texel; Google Map van de autorit)Utopia

rond de vuurtoren

de Slufter

Koereigers