2017-04-30 Texel (235 foto's)
76 vogelsoorten gespot

Nieuw record

Op zondag 30 april gaan we naar Texel voor 2 daagjes vogelen.
We steken over met de pont van 9:30, omdat er vanaf die tijd een half uur dienst is. Als we hem missen (door drukte of file) dan hoeven we niet zo lang te wachten.
Gelukkig missen we hem niet en zijn we om 10:00 uur op Texel en rijden daar meteen door naar De Cocksdorp aan de noordpunt.
Daar zit namelijk al een week een roodstuitzwaluw, een nieuwe soort voor ons.
Helaas lijkt de vogel afgelopen nacht vertrokken want meer dan een malle molen zien we niet bij de vissteiger.

In eerste instantie wilden we na de roodstuitzwaluw een wandeling gaan maken in het vlakbij gelegen gebied de tuintjes en daarna via de (zeldzame) morinelplevieren naar de oostkant rijden.
Door het mislukken van de zwaluw veranderen we dit plan en gaan we direct naar de, inmiddels gemelde, morinelplevieren.
Als we ter plaatse aankomen horen we van een duitse vogelaar dat hij ze niet kan vinden. Een kleine 100m verderop stappen wij uit en kijkt Jolanda met de verrekijker het omgeploegde weiland in.
'Eh, ik heb 5 morinelplevieren in beeld' zegt ze meteen. We pakken de telescoop erbij en gebaren naar de duitse vogelaar dat wij ze in beeld hebben zodat hij aan kan sluiten en ze ook kan bewonderen.
Uiteindelijk zien we er 7. De morinelplvieren zijn in ieder geval gelukt.

Daarna gaan we naar de tuintjes waar we nog een teleurstelling te verwerken krijgen. Op een gegeven moment komt er een draaihals aanvliegen die vlakbij in een boom land, maar nog voor we de camera hebben kunnen richten al weer op- en wegvliegt. Jammer.
Gelukkig hebben we later weer een leuker moment als er een kraanvogel vlak over ons heen vliegt. Het levert erg fraaie plaatjes op, maar voor de jaarlijst hadden wij liever de draaihals gehad.

Na de tuintjes rijden we naar de oostkant waar we de standaardgebiedjes bezoeken en omdat we dan nog steeds genoeg tijd hebben, rijden we daarna naar de Mokbaai waar we nog een leuke wandeling maken.
Aan het eind van deze dag staat de dagsoortenteller op 76 en dat is voor ons op Texel een nieuw record.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van Texel; Google Map van de autorit)