2016-10-15 Texel (125 foto's)
51 vogelsoorten gespot

In het water

Omdat er dit weekend veel vogelaars op Texel aanwezig zijn ivm een dutch birding weekend, en er dus een grote kans is dat er leuke soorten gevonden worden, gaan we op zaterdag 15 oktober naar Texel toe.
Volgens de weersverwachting zou het 's morgen bewolkt zijn met een kleine kans op een bui en 's middags een prettig zonnetje.
Op zaterdagmorgen blijkt dat weerbeeld niet helemaal te kloppen. Het is een groot deel van de dag grauw en miezerig en daardoor vallen onze plannen voor een deel in het water.

Oorspronkelijk wilden we naar de Slufter om daar een lekkere wandeling te maken en daarna, afhankelijk van de tijd, nog wat vogelgebiedjes aan doen om uiteindelijk om 14:00 uur aan te sluiten bij een vogelexcursie.
Ivm de motregen veranderen we het van wandelen naar voornamelijk vanuit de auto vogelen.
Ons eerste doel is echter toch een miniwandeling waarbij we op zoek gaan naar de zeldzame draaihals die we gelukkig ook vinden en redelijk goed op de foto krijgen. Onze 2e ooit in Nederland.
Daarna sluiten we aan bij een rij geparkeerde auto's om op zoek te gaan naar de 2e zeldzaamheid van de dag: een morinelplevier.
Dankzij goede aanwijzingen van de andere vogelaars vind Jolanda hem mbv de telescoop en kan ze Oscar vertellen waar hij de camera op moet richten. Ook deze soort komt gelukkig op de foto

Daarna rijden we langs diverse gebiedjes waarbij we vanuit de auto foto's maken en stappen we bij Utopia uit om een stukje te wandelen. Dat wordt maar een heel klein stukje omdat het net weer harder begint te miezeren.
Het levert wel leuke sfeerplaatjes van het wad op. Na nog een paar gebiedjes bezocht te hebben melden we ons iets voor 14:00 uur voor de vogelexcursie.

De gids vertrekt meteen om ons en de andere excursisten mee te nemen naar een zeer zeldzame blauwstaart die iets eerder gemeld is.
Ter plaatse is inderdaad duidelijk dat er veel vogelaars op Texel aanwezig zijn, want het is megadruk bij de meldplek. Helaas verkleint dat de kans om hem in beeld te krijgen omdat er maar weinig plekken zijn waarbij je op de juiste plaats staat.
Oscar ziet hem mogelijk heel even op een tak landen en meteen weer doorvliegen en Jolanda maakt door meldingen van 'dat is hem' een paar foto's van wat uiteindelijk een vink blijkt te zijn. Deze is dus voor ons niet gelukt.

Omdat we niet de hele excursie aan de blauwstaart kunnen en willen besteden gaan we na een uur weer door. De gids neemt ons daarna mee naar de morinelplevier. Omdat het inmiddels droog is en daardoor lichter is, hopen we op een mooiere foto.
Daar aangekomen zien we net een grote groep plevieren opvliegen en horen we dat er een slechtvalk over is gevlogen die dat veroorzaakt heeft.
Vervolgens rijdt de gids door naar de draaihals die we in eerste instantie niet kunnen vinden. Jammer want ook hierbij zou de foto beter kunnen zijn ivm het betere licht.
Als we wegrijden ziet de gids de draaihals op de weg zitten en stopt hij uiteraard. Bij het uitstappen vliegt de draaihals naar een boom een stukje verderop waarbij hij prachtig in het zonnetje te bewonderen is.
Daarna gaan we nog een keer op zoek naar de morinelplevier die door de gids weer teruggevonden wordt. Jolanda kan hem door de telescoop nu in mooier licht bewonderen, maar Oscar krijgt hem met de camera nu niet gevonden. Jammer.

De laatste bestemming van de excursie is een plek waar die ochtend een zeer zeldzame woestijnplevier zat. Ondanks intensief speuren zien we daar alleen wat gewoon spul rondlopen in de akker.
Kwa (zeer) zeldzame soorten is de excursie een beetje in het water gevallen omdat hij ons niets nieuws heeft opgeleverd. Maar het was wel leuk om te doen en gelukkig hebben we de blauwstaart en de woestijnplevier al op de levenslijst.

Nadat we weer terug zijn wordt de soortenlijst afgevinkt en dan blijken er in de paar uur van de excursie toch ruim 30 soorten gespot te zijn.
Voor we de pont van 19:00 uur terug nemen bezoeken we de Mokbaai nog even, en genieten daar van een grote wolk spreeuwen en ook, omdat hij uiteindelijk toch is gaan schijnen, van een mooie zonsondergang.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de texelrit; Google Map van de autorit)