2016-05-04 Texel (228 foto's)
72 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: balkankwikstaart

10 voor 10

Vorig weekend besluiten wij om op 4 mei, onze roostervrije dag, naar Texel te gaan.
Een dag later wordt er een nieuwe soort voor Nederland ontdekt, namelijk een balkankwikstaart.
Gedurende een paar dagen volgen wij natuurlijk waarneming.nl om te kijken of de vogel er bij ons bezoek nog zal zijn.
Tot en met dinsdag zit hij er nog en hij volgt een bepaald patroon. In de loop van de middag verschijnt hij op de originele ontdekplaats en na een tijdje foerageren verdwijnt hij weer.
Aan dat patroon passen we onze trip over Texel aan.

We steken over met de pont van 9:30 en zijn om 10:00 uur op Texel en rijden dan rustig langs de oostkant richting het gebied Utopia waar we onze eerste wandeling gaan maken. Onderweg stoppen we natuurlijk bij alle bekende plekken om de vogels te bestuderen.
Bij een van de plekken waar we stoppen komen we in-de-ban-van-de-condor-winaar Klaas de Jong tegen. Hij was vorig jaar onze gids bij het weekendje Schiermonnikoog.
We maken even een kort praatje en rijden dan weer verder.

Na Utopia gaan we naar de Tuintjes en daar genieten we o.a. van een stel braamsluipers die vlak voor ons neus aan het foerageren zijn in een struik.
Dat het een nieuwe soort voor de jaarlijst is maakt het natuurlijk extra leuk.

Vervolgens maken we een wandeling in de slufter waar we uiteraard de nodige veldleeuweriken hun typische baltsvlucht zien maken.
Als we bijna bij de zee zijn kijken we even hoe het met de balkankwikstaart is en zien dan dat hij net in beeld is.
Met gepaste snelheid lopen we daarom terug naar de auto en rijden daarna naar de Nederlanden. Gelukkig is dit maar 3 minuten rijden.
Als we uitstappen komen er een paar vogelaars teruglopen en die vertellen ons dat hij na de melding die wij gezien hebben weer een tijdje uit beeld is geweest, maar dat hij nu weer aanwezig is.
Zo snel als we kunnen, lopen we naar de meldplek en zien hem gelukkig nog zitten. Na het neerzetten van het statief zien we hem uit het gras tegen een stok omhoog lopen om daarna uit beeld te vliegen.
Het was een korte waarneming, maar we hebben hem gelukkig wel op de foto kunnen zetten.

We blijven nog een tijdje afwachten of de vogel mogelijk weer terugkomt, maar na een half uur geven we het op en gaan nog even naar de Mokbaai waarna we de pont van 20:00 uur weer terugnemen.
Al met al zijn we 10 uur op texel geweest voor 10 seconden lang een blik op een nieuwe soort.
Dat is geen lange waarneming, maar we hebben hem wel. Later blijkt dat wij zelfs de laatste zijn die hem gezien hebben, want de vogel komt de dagen erna niet meer in beeld.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de texelrit; Google Map van de autorit)