2016-04-12 Texel (129 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: forsters stern

Een watte?

Dat is de vraag die we krijgen als we op dinsdag op het werk aangeven dat we vrij snel weer weggaan om op Texel een Forsters Stern te gaan twitchen.
Deze stern is pas 4 keer eerder in Nederland waargenomen en de laatste keer was 13 jaar terug.
Na het debacle met de Alpenheggenmus willen we niet te lang wachten en daarom gaan we op dinsdag.

We moeten wel eerst een paar uurtjes naar het werk toe omdat Jolanda een vergadering heeft die ze niet af kan zeggen, maar om 11:30 sluiten we af en doen we de meegebrachte vogelkleding aan.

Ons streven is de veerpont van 13:30 te halen en dat lukt ook.
Dat lukt zelfs ruimschoots omdat het onderweg met het verkeer goed opschiet waardoor we op 5 minuten na de pont van 12:30 missen en dus bijna 1 uur moeten wachten.
Bijkomend voordeel is dat we vooraan in de pont staan en er dus ook als eerste weer uit zijn.

Op Texel rijden we meteen door naar het gebied Utopia waar de stern zit.
Vlak voor we aansluiten bij de aanwezige vogelaars gaat de hele groep vogels, die op de slikplaatjes zit, de lucht in. Waarom is niet duidelijk want er is geen roofvogel in de buurt.
Samen met honderden grote sterns, scholeksters en kokmeeuwen is de Forsters Stern opgevlogen.

Na een paar minuten landen de vogels weer en dan moet er gezocht worden.
Aangezien de Forsters Stern een stuk kleiner is dan alle andere aanwezige vogels kan hij makkelijk ergens achter verdwijnen en dat doet hij dus ook.
Een van de andere vogelaars zegt op een gegeven moment dat hij net aan 'het koppie' ziet achter een scholekster.

We vinden de vogel en maken een paar foto's van het koppie. Dit was niet helemaal de waarneming zoals we het ons hadden voorgesteld. Zeker niet omdat de vogel die ochtend helemaal vrij en een stuk dichterbij was te bewonderen.

Gedurende 1,5 uur blijven we wachten of de vogel nu misschien ook dichterbij zal komen.
Dat doet hij helaas niet, maar we krijgen hem uiteindelijk wel helemaal vrij en zelfs opvliegend te zien. Als de vogel voor de 3e keer met de hele groep de lucht in gaat gaan we ervan uit dat het niet mooier zal worden.
We besluiten om de pont van 18:00 uur te nemen en hebben daarom nog 2 uur om rustig vogelend wat gebiedjes aan te doen.

Uiteindelijk blijkt dat we bijna iets te rustig aan doen, want met 2 minuten speling rijden we om 17:58 de pont op. Daar nuttigen we wat broodjes en onder een zo goed als wolkeloze hemel rijden we zeer tevreden terug naar huis.
Als we daar zijn is de hemel niet meer blauw, maar pikzwart van een slecht weerfront met onweer. Verderop schijnt de zon nog en dat levert in ieder geval een leuk plaatje op van een regenboog.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)