2015-08-09 Texel (149 foto's)
49 vogelsoorten gespot

Gemist

Omdat het eerder in Lentevreugd niet lukte met de waterrietzanger en omdat we denken dat we de Aziatische goudplevier nog niet hebben (we verwerken de foto's van de 8e en 9e pas op de 10e) gaan we op herhaling voor deze soorten.
Op 9 augustus gaan we naar Noord Holland. Daar zijn vlakbij Den Oever 2 waterrietzangers gemeld die vanaf de openbare weg te zien zijn.

Helaas is het vinden van waterrietzangers vooralsnog een te grote uitdaging. In het uur dat we er zijn zien we een keer een paar juveniele gewone rietzangers die er erg op lijken, maar het toch niet zijn.
Daarna gaan we door naar Texel waar op verschillende plekken Aziatische goudplevieren zijn gemeld.

We missen net de pont van 10:30 en moeten een uur wachten op de volgende. In de zomermaanden is er vaak een half-uurs dienst, maar die gaat op zondag pas na 13:30 in.
Op het eiland rijden we langs de oostkant via diverse plekken naar het noorden en de uitstraling is steeds hetzelfde. Zo goed als leeg. En zeker geen Aziatische goudplevier.
Ook het gebied Utopia is leeg terwijl er een tijd terug nog duizenden grote sterns zaten.

Pas als we min of meer aan de westkant van het eiland zijn komen we gebiedjes tegen waar wel wat vogels aanwezig zijn.
Na het nuttigen van een lekker softijsje (het is warm) gaan we een wandeling in de Slufter maken. De wandeling wordt iets langer dan gepland omdat we er op een gegeven moment achter komen dat we niet verder kunnen zonder 10m door kniediep water te lopen.
We hebben geen zin om met zanderige natte voeten weer in onze schoenen te moeten, dus wandelen we weer terug en heen, maar dan langs de goede kant van de geul.

Daar zien we waar een deel van de grote sterns van Utopia zijn gebeleven; voor onze neus nu. Er huizen er hier honderden, die samen met honderden scholeksters liggen te rusten op het middeneiland, een stukje beschermd natuurgebied.
Dat het beschermd is wordt duidelijk gemaakt door bordjes die ongeveer om de 50m staan.

Nadat wij bij de zee zijn geweest en weer teruglopen zien we alle vogels opvliegen.
De oorzaak is een paar mensen die dwars over het middeneiland lopen.
De mensen komen recht op ons af dus kan Oscar aan ze vragen waarom ze door een beschermd natuurgebied wandelen.
Omdat ze zich niet bewust zijn van het beschermde wijst Oscar op de vele bordjes en daarop komt de reactie dat ze die gemist hebben.
Op zich best knap en na het bordje moet je nog door ruim 1 meter diep water heen. De mensen beloven de terugweg op de normale manier te nemen.

Daarna zien we nog 4 mensen en een loslopende hond rondlopen op het zelfde middeneiland. Gelukkig waren de vogels al opgevlogen voor de eerste miswandelaars.
Deze mensen lopen te ver weg om ze er op aan te spreken en lijken het middeneiland als een hondenuitlaatterrein te zien. Jammer.

Terwijl wij weer naar de auto lopen zien we dat er een Aziatische goudplevier is gemeld. Als we op de plek aankomen zien we een heleboel goudplevieren verspreid over 2 weilanden staan, maar wij vinden er geen aziaat tussen.
Gelukkig blijkt dat we hierdoor geen nieuwe soort gemist hebben, want we hadden hem gisteren al. Alleen weten we dat nu nog niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Den Oever

Veertocht

Texel