2015-05-04 Texel (201 foto's)
66 vogelsoorten gespot

Gelukkig hebben we de foto's nog

Op maandag 4-5 gaan wij naar Texel. Op de veerpontsite lezen we dat er vanaf 9:30 een half uur dienst van toepassing is. Dat is mooi, want als we onze streeftijd van 9:30 niet halen, dan hoeven we niet zo lang te wachten.
Omdat we onze streeftijd wel halen is er geen sprake van wachttijd.

Op Texel rijden we langs de oostkant richting het gebied Utopia waar we onze eerste wandeling gaan maken. Onderweg stoppen we natuurlijk bij alle bekende plekken om de vogels te bestuderen.
Op diverse eilandjes in de plassen zitten grote groepen kokmeeuwen, visdieven en grote sterns die bezig zijn met hofmakerij.
Vooral de hofmakerij van de sterns is leuk om te zien. De mannetjes proberen het vrouwtje te verleiden met een lekker visje en als ze die accepteert, dan is een paring de beloning.
En als ze het visje afwijst gaat hij terug naar zee om een betere te vangen.
Hawkeye Jolanda vindt 2 noordse sterns tussen alle visdieven. Het is al een paar jaar terug dat we die zagen, dus daar zijn we wel blij mee.

De wandeling bij Utopia is er een in de categorie 'hoe sterk is de eenzame wandelaar', aangezien het heel hard waait.
Hier zit een megagrote groep grote sterns en omdat de hofmakerij ook gepaard gaat met een hoop gekrijs is het een lawaai van jewelste.

Als we weer bij de auto zijn kijken we even of er ergens nog iets bijzonders zit, en we zien dat er redelijk dichtbij zeldzame morinelplevieren gemeld zijn.
Na een paar minuten rijden komen we aan bij een weg die van beide kanten is afgesloten omdat er in het aangrenzende weiland gerooid wordt. Hoe kan iemand daar vogels gespot hebben.
Teleurgesteld vervolgen we ons plan en rijden naar de kop van Texel voor een wandeling in de Tuintjes.
Daar worden we redelijk overspoeld door kneuen, maar gelukkig zitten er ook nog de nodige andere soorten en we stuiten zelfs op een beflijster.
Als we de Tuintjes weer uit zijn kijken we aan de andere kant van de weg nog even bij de plas en zien daar engelse kwikstaarten.
Omdat onze waarneming van die soort van vorige week door een medevogelaar in twijfel wordt getrokken (en er dus een kans is dat deze wordt afgekeurd) zijn we hier erg blij mee, want nu hebben we de soort in ieder geval.

We vervolgens onze route naar de Slufter waar we, min of meer tegen beter weten in, een poging gaan doen om strandleeuwerikken te vinden.
Die vinden we inderdaad niet, maar wel een baltsende veldleeuwerik en die is ook nieuw voor de jaarlijst, dus we zijn tevreden.
We zien ook hoe een fotograaf een bord 'geen toegang' is gepasseerd om van dichtbij een groep rustende/broedende eiders te fotograferen.
Met een flinke dosis leedvermaak zien we vervolgens dat zijn terugweg wordt afgesloten door het wassende water en dat hij uiteindelijk tot aan zijn knieen door het water moet.
Terwijl er langs de normale wandelroute ook een eidermannetje mooi fotografeerbaar aanwezig is.

Onze laatste bestemming is de Mokbaai, vlakbij de pont. Hier is een roodkeelduiker gemeld. Die is niet zeldzaam, maar wel nieuw voor de jaarlijst.
Onderweg daar naar toe stoppen we even bij een tulpenveld om daar wat leuke sfeerplaatjes te maken.
Als we bij de Mokbaai naar de meldplek lopen, zien we een fotograaf staan en arendsoog Jolanda spot meteen waar hij naar kijkt. Een vrijzittende zingende nachtegaal.
Zelfs met haar uitstekende uitleg kost het Oscar even moeite om de onopvallende vogel op de bijna net zo bruine begroeing te spotten.
Vlak nadat we deze superbonus hebben vastgelegd, belt dochter Kirstin omdat ze een probleem heeft met haar fotokaartje. De laptop zegt dat het kaartje geformatteerd moet worden, maar dat wil ze uiteraard niet.
Terwijl we via de telefoon wat opties bespreken, wordt het kaartje opeens weer herkend en kan ze alsnog de inhoud downloaden. Dus gelukkig heeft ze de foto's nog.

Helaas vinden we de roodkeelduiker niet, maar we hebben vandaag meer dan genoeg leuke soorten gespot en ook daarbij is het motto: gelukkig hebben we de foto's nog.
Met die foto's verbeteren we namelijk van maar liefst 5 soorten de levenslijstfoto.

We nemen de pont van 20:00 uur terug en daarbij is er uiteraard wel een, terechte, wachttijd van 2 minuten ivm dodenherdenking.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van Texel; Google Map van de autorit)