2014-08-24 Texel (106 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: koningseider, steppevorkstaartplevier

Kadootjes

Sinds wij terug zijn uit Oeganda is het 'herfst' in Nederland met (te)veel regen.
Geen weer om lekker te vogelen in eigen land. Gedurende 2 weken blijft het weerbeeld hetzelfde en zijn we voornamelijk bezig met de fotos die we in Oeganda gemaakt hebben.

Op zaterdag 23 augustus, de dag na onze verjaardagen, kijken we 's middags even op waarneming.nl en zien dat er op Texel een zeer zeldzame koningseider is gemeld.
We besluiten om op zondag rustig op te staan en daarna richting Texel te gaan. We hopen dat dit uitslapen niet bestraft wordt.
Omdat we om 10:59 bij de kassa van de pont zijn, kunnnen we nog net met de pont van 11:00 mee. Dat is een mooie timing.

Ongeveer 5 minuten nadat we van de pont af gereden zijn, parkeren we bij de plek waar de koningseider nog steeds gemeld wordt.
We schuiven aan bij de nodige vogelaars en kunnen met een mooi zonnetje genieten van de bijzondere vogel die in gezelschap van gewone eiders vlak lang de kade heen en weer zwemt.
Het verschil met een gewone eider is goed te zien. De koningseider is kleiner en heeft een duidelijke bult op haar snavel.
Als ze haar vleugels uitwappert is duidelijk te zien dat deze vogel voorlopig nergens naar toe vliegt. Ze is vreselijk in de rui.

Omdat het mooi weer is besluiten we om, na dit leuke verlate verjaardagskado, ook een wandeling bij Utopia te gaan maken.
Vanuit de auto vogelend rijden we rustig naar dit gebied toe en maken daar een leuke wandeling.
Licht verbrand, we hadden duidelijk niet op zulk lekker weer gerekend, rijden we om 16:00 uur de pont weer op voor de terugtocht naar huis.
Later lezen we dat er ook mensen heel vroeg de oversteek hebben gemaakt voor de koningseider en een vreselijke stortbui over zich heen hebben gekregen.
Uitslapen wordt dus beloond.

Op maandag krijgen we nog een verlaat verjaardagskado. Er is op een half uur van ons werk een zeer zeldzame steppevorkstaartplevier gemeld.
Omdat het in Amsterdam regent, kijken we even op buienradar hoe het weer daar is en zien dat het onder Amsterdam een groot buiengebied is, maar boven Amsterdam, waar wij naar toe moeten, is het nagenoeg droog.
Na een vlotte rit zonder files en een enkel klein buitje schuiven we aan bij een 5 tal vogelaars en hebben de plevier meteen in beeld.
Nieuwe soorten scoren is soms echt afzien.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Texel

Twisk