2014-03-22 Texel (144 foto's)
52 vogelsoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: amerikaanse wintertaling, strandleeuwerik, smelleken

Love is in the air.

Op vrijdagavond 21-3 bestuderen we de twitchlijst van waarneming.nl en het weer om te zien waar we dit eerste lenteweekend naar toe willen.
We zien dat in de Slufter op Texel strandleeuwerikken worden gemeld. Deze, voor onze nieuwe soort, is mooi te combineren met een wandeling in dit gebied.
Omdat Texel niet naast de deur ligt, is het prettig dat er ook al een tijdje een zeer zeldzame amerikaanse wintertaling zit, en we zien dat er de nodige smellekenmeldingen zijn.
De weersverwachting is voor zondag gunstiger dan voor zaterdag, maar ervaring heeft ons inmiddels geleerd dat we daar beter geen rekening mee kunnen houden.
Omdat op zondag een deel van onze terugweg wordt afgesloten ivm het nucleaire topoverleg is de keus makkelijk: we gaan op zaterdag.
Als we naar Den Helder rijden blijkt het knmi het toch redelijk goed voorspeld te hebben want de regen komt met bakken uit de hemel. Daar hebben we in de auto gelukkig weinig last van.

Tijdens de veertocht zien we uiteraard de nodige meeuwen en een kleine mantelmeeuw lijkt naar ons te zwaaien.
We komen om 11:00 aan op Texel en beginnen in de vogelhut van gebied Dijkmanshuizen. We bestuderen alle wintertalingen die er rondzwemmen, maar helaas hebben ze allemaal een horizontale witte streep.
Gewone dus.
Na ongeveer 30 minuten horen we stemmen buiten de hut, dus we verwachten dat er nog meer vogelaars aankomen. De stemmen/mensen verdwijnen echter weer, maar ze hebben wel tot gevolg dat een recht voor de hut tussen het hoge gras slapende wintertaling opvliegt.
En daarbij is meteen de verticale witte streep te zien: de amerikaan.
Gelukkig voor ons verdwijnt hij niet meteen weer tussen het hoge gras, maar zwemt hij gedurende 10 minuten heen en weer voordat hij achter een rietkraagje uit beeld blijft.
We wachten een tijdje of hij weer tevoorschijn komt en tijdens dit wachten besluit een paartje kluten dat er aan het nageslacht gewerkt moet worden en doet dat op zijn kluuts. Heel lang om elkaar heen dralen en dan binnen 10 seconden is het voorbij.

Daarna rijden we naar de Slufter. We struinen hier lekker door de duinen en zien de nodige graspiepers en witte kwikstaarten, maar geen strandleeuwerikken.
Bij de waterinlaat van de Slufter staan we een paar bonte strandlopers te fotograferen als Jolanda achter zich een vogel hoort en ook ziet opvliegen.
We hebben vandaag geluk, want het is een strandleeuwerik.
Terwijl we voorzichtig richting de vogel lopen om een foto te maken vliegt er vlak voor ons nog een flink aantal strandleeuwerikken op.
Uiteindelijk zien we er ca 50 en we kunnen er ook prachtige fotos van maken.

Nadat we bij zee geweest zijn, lopen we weer terug en zien twee tureluurs die ook de liefde in de kop hebben. Niet voor elkaar, maar voor het zelfde vrouwtje. En dan moet er even uitgevochten worden wie er recht op haar heeft.
Als we weer bijna bij de auto zijn horen we het miauwende geluid van buizerds en terwijl we die volgen is er letterlijk liefde in de lucht, want de buizerds haken de poten in elkaar en tuimelen zo samen in een baltsvlucht naar beneden.
Vlak boven de grond laten ze elkaar weer los en verdwijnen uit zicht achter een hoeveelheid struiken. Zij hoeven geen pottekijkers.

De laatste bestemming voor vandaag is het gebied Utopia. Een klein overzichtelijk gebiedje, aan de andere kant van Texel.
Onderweg daar naar toe zien we een grote groep mussen uit een heg vliegen en in het gras naast de weg landen, dus stoppen we even. Ze vliegen weer terug in de heg en dat levert leuke plaatjes op.
We rijden weer door en nog geen 50 meter verderop dendert er een vogel langs de auto die meteen herkend wordt als een smelleken. Ondanks de noodstop zijn we toch te laat de auto uit.
Het levert wel een paar lepelaars op die op dat moment net in het naastgelegen weiland landen.
We hebben in ieder geval alle drie de soorten van het boodschappenlijstje gezien vandaag, waarvan twee op de foto, en we hebben tot nu toe stralend weer, dus we klagen niet.

Bij Utopia krijgen we van een medevogelaar meteen een leuke tip. Er zitten namelijk net voorbij het gebied twee kraanvogels tussen de narcissen.
Met aangepaste snelheid wandelen we daarom langs het gebied. Gelukkig voor ons is het er relatief leeg op een groep kokmeeuwen na.
Deze groep gaat op een gegeven moment massaal de lucht in en dat betekend dat er een roofvogel rond vliegt.
Oscar ziet inderdaad een kleine roofvogel en richt zijn camera en na 1 foto stopt deze ermee. De schrik slaat hem even om het hart totdat hij de melding 'card full' in beeld ziet.
Tsja met al die leuke waarnemingen vergeet je hoeveel fotos je gemaakt hebt. Na het verwisselen van het kaartje is de rover natuurlijk al verdwenen.
Thuis blijkt echter dat we vandaag supergeluk hebben gehad, want op die ene foto staat namelijk een smelleken, dus alle drie de wenssoorten zijn gescoord.

De kraanvogels blijken inmiddels vanuit het narcissenveld over de dijk naar het wad gevlogen te zijn, maar laten zich toch nog mooi fotograferen.
Uiteindelijk rijden we iets na 17:00 uur bij Utopia weg. Omdat de veerboot pas om 18:00 vertrekt, besluiten we om rustig vogelend terug te rijden langs wat plekken waar bonte kraaien gespot zijn.
Het weer is het daar niet helemaal mee eens, want het begint serieus te regenen. Ook nu zitten we in de auto en hebben er dus weinig last van.
Tijdens de veertocht blikken we, onder het genot van een kop warme chocolademelk voor Jolanda en cappuccino voor Oscar, terug op een zeer geslaagde dag vogelen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling - Google Map van de rondrit over Texel)De Slufter