2012-09-01 Texel (117 foto's)
66 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe: paapje

Op 31 augustus, 1 en 2 september hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Texel gedaan.

Op dag 2 van deze trip vertrekken we om 6:45 (voor het ontbijt) weer richting de Robbenjager. We maken een leuke wandeling langs de 'achterkant' van de plas en over het strand weer terug.

Na het ontbijt gaan we te voet naar het letterlijk naast het hotel liggende gebied Utopia.
Omdat het vloed is zitten er veel overtijende vogels. Deze worden zorgvuldig gescand op bijzondere soorten.
Als er op een gegeven moment een hoop tumult onstaat in een groep meeuwen en bergeenden worden de verrekijkers en telescopen daarop gericht en zijn we getuige hoe een jonge bergeend het slachtoffer wordt van een hongerige grote mantelmeeuw. In eerste instantie verzet de bergeend zich hevig en lijkt hij zelfs geholpen te worden door zijn soortgenoten, maar de mantelmeeuw wint toch.
Zelfs voor de 2 gidsen is dit een unieke gebeurtenis.

Onze lunch nuttigen we uit een zakje bij een uitkijkpunt van het gebied de Slufter. Een groenpootruiter trekt hier voornamelijk de aandacht. Hij wordt in ieder geval veelvuldig genoemd door de aanwezige vogelaars.
Als we weer bij de auto zijn zien we wat kleine vogeltjes op en af een hek vliegen. Daar zit een paapje tussen en dat is voor ons een nieuwe soort. We kunnen er een leuke foto van maken.

Na de Slufter gaan we een wandeling maken door de Bleekersvallei. Een prachtige vallei met helaas weinig vogels. Onderweg terug naar het hotel zien we een zwarte ooievaar in een weiland staan.
De remmen van de auto worden goed getest als Laurens vol op de rem gaat en daarna over het fietspad achteruit rijdt. De vogel laat zich prachtig bekijken. We zien hem zelfs vliegend als hij besluit om een weilandje verderop te gaan zitten.
De dag wordt afgesloten bij de Robbenjager waar we nog een poging doen voor de grauwe klauwier en sperwergrasmus. Behalve een nieuwsgierige tuinfluiter zien we niets.

In totaal worden door de groep deze dag 85 soorten waargenomen, waarvan wij er 66 op de foto hebben kunnen zetten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)