2014-09-08 Stinkgat (46 foto's)
15 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: oosterse vorkstaartplevier

Goed hersteld.

Ivm het herstelproces na een verstandskiesoperatie bij Jolanda, waren wij afgelopen weekend niet in staat om buiten te vogelen.
Oscar is daarom voornamelijk bezig geweest met het verwerken van fotos van de Oeganda vakantie.

Op maandag zien we op waarneming.nl een melding van een zeer zeldzame Oosterse Vorkstaartplevier en in eerste instantie dringt dat eigenlijk niet goed door.
Pas een paar uur later, als de teller waarnemingen al ruim boven de 100 staat, beseffen we ons dat dit een megaklapper is van de categorie Sperweruil en Rosse Waaierstaart.
Het is namelijk pas de 2e keer dat die soort in Nederland is gemeld. De vorige keer was 17 jaar terug. Daarom dat vogelend nederland massaal naar het Stinkgat in Zeeland trekt.
Een jaar geleden zijn we ook naar het Stinkgat gereden om daar een breedbekstrandloper, die fenominaal was te fotograferen, te missen.

In tweede instantie herstellen we ons van deze mentale dwaling en besluiten toch naar Zeeland te gaan.
Gelukkig is Jolanda inmiddels ook goed hersteld en kunnen we 's middags vertrekken, zodat we rond 17:30 aansluiten bij de grote groep vogelaars die ons meteen kunnnen aanwijzen waar de oosterling zit.

In het begin zit hij wat ver weg op de oever en verdwijnt daar zelfs achter een graspol, maar op een gegeven moment vliegt de vogel op en land een heel stuk dichterbij.
Na een uitgebreide poets- en rustbeurt vliegt hij ook daar weer weg en zien we een paar mooie vliegshows, waarbij de rode onderkant van de vleugels heel goed te zien is.

Na een uur vinden we het mooi geweest en gaan we weer naar huis.
Dankzij deze mooie waarneming is de reputatie van het gebied Stinkgat goed hersteld.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)