2015-11-04 Stavoren (58 foto's)
23 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: bruine boszanger

Het vogeltje van Stavoren

Voor 2015 hadden wij onzelf 2 'doelen' gesteld. Op minimaal 240 jaarsoorten uitkomen en zo de jaarlijst van 2014 verbeteren en met de levenslijst op minimaal 350 uitkomen.
Allebei geen harde eisen want vogelen moet natuurlijk wel voornamelijk leuk blijven.

Het scoren van 240 jaarlijstsoorten hebben we half oktober al bereikt en dat voornamelijk doordat we het vogelen leuk vinden en het daardoor regelmatig doen.
Dat levert natuurlijk de nodige vogels op en gelukkig ook genoeg verschillende soorten.

Het andere doel gaat wat moeizamer. Na de laatste nieuwe soort van begin september staat de teller al een tijdje op 348.
Soms zijn we ergens net te laat (o.a. grijze wouw) en soms zit een vogel er niet lang genoeg om deze in onze vrije tijd te scoren (o.a. vorkstaartplevier).
Een enkele keer zijn we er wel, maar komt de vogel niet lang genoeg in beeld om er een foto van te maken (o.a. balkanbaardgrasmus).
En soms kiezen we verkeerd omdat we denken dat de vogel onmogelijk te fotograferen is.
Dat gebeurde ons afgelopen zondag met een mongoolse pieper. De vogel was zaterdag ontdekt in vrij hoog gras en was regelmatig onvindbaar. Geen optimale fotoomstandigheden.
Omdat er voor zondag mist was voorspeld kozen wij ervoor om deze soort te laten schieten en rustig in de tuin te gaan werken.
Aan de fotos die op waarneming.nl te zien waren bleek dat achteraf niet zo een goede keus te zijn.

En hoe leuk vogelen ook is, het zo regelmatig missen van een nieuwe soort gaat dan toch een beetje knagen.

Voor woensdag was het plan om wat losse eindjes van de tuinwerkzaamheden weg te werken tenzij er een leuke twitch zou zijn.
Op dezelfde zondag waarop wij de mongoolse pieper niet hebben gescoord wordt er in Stavoren een bruine boszanger ontdekt. Zeer zeldzaam en zeer nieuw voor ons.
En die zit er op woensdagochtend gelukkig nog. Dus kiezen we er voor om naar Stavoren te rijden.

Om 11:20 parkeren wij de auto en zien een aantal vogelaars met cameras in de aanslag staan. De vogel zit er dus nog en zij hebben hem in beeld. Goed nieuws dus.
Tussen 11:23 en 12:00 hebben wij deze, voor ons 349e, soort ook regelmatig in beeld en we kunnen er ook nog mooie foto's van maken.
Stavoren heeft ons gelukkig geen ongeluk gebracht.

Op de terugweg stoppen we even op de praambult bij de Oostvaardersplassen om te kijken of we de 'huismus' van Lelystad (zeearend) kunnen spotten.
Maar veel meer dan heel veel edelherten, waarbij een paar probeert om nog meer edelherten te maken, zien we niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)