2013-01-16 Spookverlaat (62 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Ijs en sneeuw.
Daar heeft een groot deel van Nederland erg veel plezier van: schaatsen en sleetjerijden.
Voor de vogels is dit weer wat minder omdat hun normale eetgebieden bedekt zijn of dichtgevroren.

Maar het kan wel mooie plaatjes opleveren. Zo is een patrijs in de sneeuw een droomplaatje. In industriegebied prisma in Bleiswijk worden regelmatig patrijzen gespot en er ligt sneeuw.
Omdat het ook nog vlakbij is gaan we daar op 16 januari naar toe, maar eerst stoppen we met wat vogelvoer bij een groot wak vlakbij ons huis waar veel vogels zich verzameld hebben.
Waaronder ook de zeldzame witoogeenden die nu al een paar jaar in de winter aan de rand van Alphen bivakkeren en bij vorst naar dit wak komen.

Nadat we alle soorten op de foto gezet hebben rijden we door naar Bleiswijk.
Vanuit de auto speuren we het gebied af. We zien wel fazanten, de exotische neven van de patrijs, maar de patrijs zelf krijgen we niet te zien. Jammer.
Als we door de polder weer terug naar huis rijden komt ons bij het gebied spookverlaat een bekende auto tegemoet rijden. Schoonzoon Joost.

Hij had het plan om daar op zoek te gaan naar een roerdomp. Daar hebben we wel oren naar, dus we parkeren de autos en gaan wandelen.
Het is een kleine wandeling geworden, en helaas hebben we de roerdomp niet gezien.
Maar het is onze eerste wandeling van het jaar en elke vogelsoort die we zien is nieuw voor de 2013 lijst, dus we genieten.

Als we weer thuis zijn zet ik nog wat tuinvogels op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)