2023-04-26 Spanderswoud (153 foto's)
33 vogelsoorten gespot

Stijgende lijn

Ondanks dat er nog veel fotos van onze Chili-vakantie verwerkt moeten worden gaan we op woensdag 26 april naar het Spanderswoud.
Sinds 2014 is het min of meer een traditie om in april/mei hier naar toe te gaan voor de bonte vliegenvanger en de gekraagde roodstaart.

Binnen een half uur hebben we van beide soorten een vrouwtje in de camera, dus de missie is geslaagd.
Daarna lijkt de wandeling een beetje saai te worden omdat we niet zo veel tegenkomen, maar nadat we op een bankje onze boterhammen hebben genuttigd komt daar gelukkig een stijgende lijn in.
We zien eerst de nodige mannetjes bonte vliegenvanger en ook een fraai mannetje gekraagde roodstaart.

En het wordt helemaal leuk als Oscar op een gegeven moment 2 vogels ziet langskomen en deze herkend als goudvinken.
Ze landen precies voor Jolanda haar neus en die staat dus op de goede plek voor een paar heel mooie foto's. Gelukkig krijg Oscar ook een kans.
Terwijl we daar van nagenieten ziet Oscar weer wat langsflitsen en ook nu staat Jolanda op de goede plek want alleen zij kan de appelvink fotograferen en hoe.
En Oscar blijft bezig, want hij ontdekt even later ook nog een paartje ijsvogel bij een oeverzwaluwwandje. Door de grote afstand (meer dan 80m) lukt het alleen hem maar om daar nog redelijke plaatjes van te maken.
Toch fijn dat we altijd met zijn tweeen zijn.

We lopen terug door het 'echte' Spanderswoud en daar ontdekken we nog meer bonte vliegenvangers. Leuk.
Een stuk verderop zegt Jolanda dat ze iets ziet scharrelen door de boomtoppen en Oscar denkt te zien wat ze bedoeld en gaat foto's maken.
Dan blijkt dat Jolanda staartmezen heeft gespot en Oscar een barmsijs in beeld heeft. Dat vinden we erg leuk want het is alweer 5 jaar geleden dat we die zagen.
Vlak voor we weer bij de auto zijn zegt Jolanda dat ze nog wel graag een kuifmees zou willen zien en het lijkt wel alsof de vogel dat gehoord heeft want er land zowaar een kuifmees vlak voor onze neus.
Door al die leuke soorten hebben we vandaag het meeste aantal vogels gezien sinds we dit gebied bezoeken en we hopen die stijgende lijn volgend jaar door te kunnen zetten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)