2021-05-12 Spanderswoud (127 foto's)
22 vogelsoorten gespot

Voor een prikkie

Op woensdag 12 mei gaan we naar het Spanderswoud.
Uiteraard voor het spotten van de bonte vliegenvanger en de gekraagde roodstaart en omdat we die 2 soorten binnen een half uur in de camera hebben is de rest van de wandeling zonder prestatiedruk.

Op een gegeven moment komen we 2 mannen met een ladder tegen die ons vragen of we nog wat leuks gezien hebben en wij vertellen van onze 2 doelsoorten.
Zij zijn ook vogelaars en lid van de plaatselijke vogelwerkgroep en zijn hier in dit gebied voor het ringen van jonge boomklevers en ze vragen of we het misschien leuk vinden om dat eens van dichtbij te zien.
Dat vinden we wel en dus lopen we een stukje met hun mee tot aan een nestkastje dat aan een boom vlak naast het pad hangt.
Daar wordt de ladder tegenaan gezet en er blijken 6 pullus in het nestkastje te zitten. Die worden er 1 voor 1 uitgehaald en even in een zak gestopt zodat ze niet teveel stress ervaren.

Daarna wordt elke pullus even gecontroleerd en voorzien van een ringetje. De man vraagt aan Jolanda of zij er misschien ook even 1 in haar handen wil houden.
Dat is zeker niet tegen dovevrouwsoren gezegd en even later zit Jolanda te stralen met 2 pullus op haar hand.
Nadat de pullus weer in het nestkastje terug gezet zijn mag ze daar ook nog even een blik in werpen.
Helemaal blij komt ze weer van de ladder af. Misschien wordt ze volgend jaar, als ze met pensioen is, ook wel lid van een vogelwerkgroep bij ons in de buurt.

De rest van de wandeling levert, behalve nog een paar exemplaren van onze 2 doelsoorten, ook nog een leuke bonus op als er opeens vlak voor ons een koekoek op een hek land.
We maken hier vandaag maar een relatief kleine wandeling omdat we voor een (corona)prikkie voor Jolanda weer op tijd in Alphen aan den Rijn moeten zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)