2018-04-21 Spanderswoud (71 foto's)
15 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: cirlgors

Verkeerde kant

Voor zaterdag 21-4 was ons plan om naar het Spanderswoud te gaan voor de bonte vliegenvanger, maar dat plan veranderen we.
De reden daarvoor is een cirlgors die een dag eerder op de Weerter- en Budelerbergen is ontdekt.

De Weerter- en Budelerbergen is een natuurgebied annex militair oefenterrein dat gedeeltelijk in Brabant en gedeeltelijk in Limburg ligt.
De cirlgors vliegt een beetje rond in een gebied precies op de grens van die 2 provincies dat ter plaatse wordt gescheiden door een breed zandpad.
We hoeven niet te zoeken waar we de auto moeten parkeren, want aan het begin van dat zandpad staan een heleboel vogelaarauto's.

Terwijl wij het gebied inlopen komen er een heleboel mensen teruglopen die de vogel duidelijk al waargenomen hebben.
De waarnemingen zijn in bijna alle gevallen op geluid, want de vogel zit heel vaak verborgen in de kruin van een boom te zingen.
We sluiten aan bij een aantal ook net gearriveerde vogelaars en lopen naar een plek in Brabant waar zich al een groepje vogelaars bevind.
Daar wordt na een tijd gemeld dat ze hem horen zingen, maar Jolanda hoort het nu even niet. Voor Oscar is het gezang sowieso onhoorbaar.
Dus wachten we af of de vogel weer van zich laat horen en misschien zelfs even in beeld wil komen.
Na een kleine 10 minuten roept iemand dat de vogel nu ca 500m verderop in beeld is (de stiekemerd is er dus na zijn riedeltje ongemerkt vandoor gegaan), en de hele meute haast zich naar de nieuwe plek.
Op die nieuwe plek wordt hij weer door een aantal mensen gehoord, maar helaas weer niet door Jolanda.
Door een 'daar gaat hij' ziet Oscar hem wel vliegen, maar het gaat te snel om er een foto van te kunnen maken.
Gelukkig wordt hij relatief snel weer teruggevonden in Limburg en nu hoort Jolanda hem gelukkig wel zingen. De gors komt daar zelfs fotografeerbaar in beeld.

Op zich is dat heel fijn, maar de vogel zit mbt het licht nu aan de verkeerde kant, want we hebben zulk zwaar tegenlicht dat er maar weinig details op de foto zichtbaar zijn.
Gelukkig genoeg om hem toch als zekere cirlgors bij waarneming.nl op te kunnen voeren.
De vogel verdwijnt weer voor we om kunnen lopen naar de lichttechnisch betere kant. Voor de details hebben we er op deze pagina daarom een foto uit 2013, die we op Lesbos van de soort gemaakt hebben, bij geplaatst.
Later zien we dat het tot in de avond duurt voor hij weer fotografeerbaar (nu wel aan de goede kant van het licht) in beeld komt, dus we hebben nog veel geluk gehad. Want zonder foto hebben we immers geen waarneming.

We wachten nog een half uur of de cirlgors nog teruggevonden wordt, en als dat niet zo is gaan we ons originele plan volgen en gaan we nog een rondje Spanderswoud doen waar we, heel prettig, een aantal bonte vliegenvangers vinden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Weerter- en Budelerbergen

Spanderswoud