2017-04-12 Spanderswoud (93 foto's)
25 vogelsoorten gespot

De ondergang van de kikker

Op woensdag 12 april gaan we naar het Spanderswoud om de teruggekeerde bonte vliegenvanger welkom te heten.
We zijn net het gebiedje, waar speciaal voor de bonte vliegenvanger een reeks nestkastjes hangt, ingelopen, als er een zwarte vogel overvliegt.
Zwarte kraai denken we en we maken natuurlijk een paar foto's (elke vogel heeft bij ons recht op een foto).
Aan het geluid en de prachtige foto van Jolanda is echter vrij snel duidelijk dat we een raaf hebben gespot. Leuk begin.

Vrij snel daarna hebben we een mannetje bonte vliegenvanger in beeld die we gedurende een klein half uurtje steeds hetzelfde nestkastje zien controleren.
Hij is nu nog alleen en heeft eerste keus uit de ca 20 kastjes die er hangen, en hij heeft schijnbaar zijn keus gemaakt.

Als we daarna doorlopen schrikken we van een ree die vlak voor ons bleek te liggen en er met een paar flinke sprongen vandoor gaat. De ree zal ook wel geschrokken zijn.
Een stukje verderop gaan we (weer) even zitten omdat we een paartje gekraagde roodstaart achter elkaar aan rondjes door de boomtoppen zien vliegen.
Het vrouwtje zal waarschijnlijk het uithoudingsvermogen van het mannetje testen.
Ook test ze ons geduld want wij wachten op het moment dat ze even gaan uitrusten zodat wij foto's kunnen maken.
Dat wachten wordt gelukkig dubbel en dwars beloond want voordat de roodstaarten even gaan zitten krijgen we een kuifmees in beeld.
Dat brengt het aantal nieuwe jaarlijstsoorten op 3 stuks. Niet slecht.

Daarna krijgen we op een gegeven moment een constructie in beeld waar we nieuwsgierig naar worden.
We zien een ca 30 cm hoge betonnen stoeprand die naar een soort rioolaansluiting leidt, maar dat is wel vreemd in een bos.
Door een detail op het 'riool' zien we waar het echt voor is.
Het is een onder(door)gang voor kikkers zodat deze veilig de weg kunnen onderdoor gaan zonder dat ze eraan onderdoor gaan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)