2016-04-10 Spanderswoud (73 foto's)
24 vogelsoorten gespot

Hallo jumbo

Volgens het KNMI zou er op zaterdag meer bewolking zijn en op zondag meer zon. Daarom besluiten we om zaterdag de boodschappen en zo te doen.
Omdat het zaterdag grotendeels stralend weer is, en het KNMI er dus aardig naast zat, hopen we dat de voorspelling voor zondag niet ook verkeerd is.

Gelukkig blijkt dat niet het geval en hebben we bij onze, inmiddels traditionele, aprilwandeling in het Spanderswoud ook mooi weer.
We gaan naar het Spanderswoud om de teruggekeerde bonte vliegenvanger welkom te heten en omdat het een bos is hopen we nog steeds op de kleine bonte specht.

Als we net uitgestapt zijn is de eerste vogel die we zien een specht, maar dat is (ik zou bijna zeggen uiteraard) een grote bonte.
In het gebied waar de bonte vliegenvanger nestelt zien we er vrij snel 2 die alle beschikbare nestkastjes controleert en dan opeens uit beeld blijft.
Gelukkig hebben we wel een paar verweg fotos kunnen maken. Dus de soort is voor de jaarlijst binnen.

Gedurende 2 uur lopen we in het gebied rond en zien, behalve de nodige grote bonte spechten, gelukkig nog wel een paar andere leuke nieuwe jaarlijstsoorten zoals gekraagde roodstaart en goudvink.
De bonte vliegenvangers zien we helaas niet meer.

Als we na een heerlijke, maar toch wat vogelarme, wandeling weer thuis aankomen zien we in de tuin een houtduif op de voederbuis zitten.
Dat ontlokt ons de uitspraak 'hallo jumbo'.


Die zal ik even uitleggen.
Op onze voervoorzieningen komen allerlei formaten vogels af. Van de kleine winterkoning en pimpelmees tot aan de grote turkse tortel en kauw.
Een enkele keer komt er ook een houtduif in de tuin en dan valt pas op hoeveel groter deze is dan een turkse tortel.
Een soort jumbo (boeing 747) van de duiven.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)