2019-08-09 Sint Pietersberg (21 foto's)
2 vogelsoorten gespot
8 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: tijgerblauwtje

Oscar huilt, Oscar lacht

Op zondag 4 augustus ziet iemand een 'vreemde' vlinder in haar tuin. Ze maakt daar een foto van en gaat vervolgens opzoeken wat ze gespot heeft.
Dat blijkt een rouwmantel te zijn. Een zeer zeldzame vlindersoort. Ze plaatst de vondst op waarneming.nl en binnen een paar uur krijgt ze bezoek van een lokale vlinderaar die vraagt of hij mogelijk even in de tuin mag kijken.
Ja hoor dat mag zeker is haar enthousiaste antwoord en andere mensen zijn ook welkom. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd en op die zondag wordt de rouwmantel door bijna 30 mensen opgevoerd bij waarneming.nl.
Helaas kunnen wij niet op zondag dus wij zijn daar niet een van.
Op maandag 5 augustus komt om 11:30 de melding op de whatsapp groep dat de rouwmantel er nog steeds zit en mensen nog steeds welkom zijn.
Als ik om 13:00 de betreffende tuin inloop wordt ik vriendelijk ontvangen, maar helaas wel met de melding dat de vlinder al een uur uit beeld is.
Gedurende 1,5 uur speur ik de vlinderstruiken af, waarbij ik uiteindelijk geholpen wordt door nog 14 andere gearriveerde vlinderaars, maar het zijn voornamelijk heel veel distelvlinders en wat atalanta's die in beeld komen.
De rouwmantel blijkt helaas een megadip te zijn geworden.

Terwijl ik teleurgesteld naar huis rijdt wordt er op de Sint Pietersberg een tijgerblauwtje gespot. Ook een zeer zeldzame vlindersoort (statistisch zeldzamer dan een rouwmantel).
Het blijft op die dag bij 1 melding, dus mogelijk een fly-by en daardoor is het gevoel van 'ik heb hem gemist' niet zo groot.
Op woensdag 7 augustus wordt het tijgerblauwtje weer teruggevonden op de Sint Pietersberg. Ik kan dan echter niet omdat ik leukere dingen te doen heb.
Ook op donderdag 8 augustus is het tijgerblauwtje nog aanwezig op de Sint Pietersberg en ook dan kan ik niet.
Omdat de laatste melding in de avond is besluit ik om op vrijdagochtend een poging te gaan doen voordat het voorspelde onweer losbarst in Limburg.

Na een rit van 2 uur parkeer ik de auto bij D'n Observant en begin ik aan de klim naar het ruim 120 m hogergelegen uitkijkpunt waar het tijgerblauwtje steeds gespot is.
Onderweg kom ik nog 2 vlinderaars tegen die ook komen voor het tijgerblauwtje. Vlak voor we bij het hoogste punt zijn krijgen we van een vlinderaar, die het uitkijkpunt net verlaat, te horen dat het tijgerblauwtje nog aanwezig is.
Dat is toch een leukere melding dan op maandag bij de rouwmantel.

We vinden het tijgerblauwtje vrijwel meteen en kunnen een paar leuke foto's maken. Dan doet het tijgerblauwtje een verdwijntruuk en vinden we hem gedurende het uur dat we daar rondlopen niet meer terug.
Maar ik heb hem, dus ik vind dat nu minder erg. Later blijkt hij, gelukkig voor een aantal anderen, toch nog teruggekomen te zijn.

Ivm de regenverwachting ga ik vrijwel meteen naar de auto en terug naar huis. De terugweg duurt wat langer door fileleed als gevolg van de regenbuien.
In totaal ben ik uiteindelijk 7 uur van huis geweest om 1 nieuwe vlinder te scoren. Maar wel een hele fraaie soort.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)