2018-07-14 Sint Pietersberg (126 foto's)
11 vogelsoorten gespot
4 libellensoorten gespot
19 dagvlindersoorten gespot

Troostprijs

Terwijl ik me op woensdag in het zweet werk voor een braamparelmoervlinder wordt er op de Sint Pietersberg, bij de duivelsgrot, weer een dambordje gespot.
Daarom gaan we op zaterdag 14 juli weer naar de Sint Pietersberg.
Terwijl we de auto parkeren zeg ik tegen Jolanda dat er zo vaak bruine dikkopjes bij het parkeerterrein worden gespot terwijl wij ze daar nog nooit gezien hebben.
Meteen na het uitstappen zien we er zeker 4 bij de auto vliegen, en later nog 4 elders op het parkeerterrein, en nu snappen we eindelijk waar die waarnemingen vandaan komen.

We lopen, net als afgelopen zondag, eerst naar het hoogste punt om te kijken of we daar een dambordje kunnen scoren, maar het blijft weer bij de nodige koninginnenpages.
Daarna lopen we naar de duivelsgrot waar we uberhaupt geen witte vlinders spotten.

Als we na een leuke, maar warme, wandeling weer bij de auto zijn aangekomen besluiten we om nog wat dieper Limburg in te rijden en nog een poging te doen voor de braamparelmoervlinder.
Ook nu is, net als woensdag, de gehakkelde aurelia de enige oranje vlindersoort die we zien.
Mede door de warmte houden we het maar een half uur vol om te zoeken naar de braamparelmoervlinder en daarna lopen we terug naar de auto.
Bij het struinen door een veld stoten we 2 klaverblauwtjes op.
Het zelf vinden van deze zeer zeldzame vlinder zorgt er voor dat we het gevoel hebben niet helemaal voor niets hier geweest te zijn.

Vlak voor we weer bij de auto zijn worden we aangeproken door een man die, naar aanleiding van onze cameras, vraagt of we nog wat leuks gezien hebben.
Nee en ja is ons antwoord en we vertellen dat we kwamen voor de braamparelmoervlinder en als troostprijs een klaverblauwtje hebben gevonden.
De man, een hagenees die in de buurt een stacaravan heeft, verteld dat op die braamparelmoervlinder een paar weken geleden inderdaad heel wat fotografen op af waren gekomen.
Hij verteld ook dat ze allemaal van de ene kant naar de andere renden toen iemand riep 'hier zit hij'. Daar waren wij uiteraard graag bij geweest.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Sint Pietersberg

Heimansgroeve