2017-07-26 Sint Pietersberg (103 foto's)
9 vogelsoorten gespot
2 libellensoorten gespot
17 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: scheefbloemwitje
4 nachtvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: spaanse vlag

Zestig

Op woensdag 26 juli ga ik weer naar de Sint Pietersberg in Limburg.
Eigenlijk was het de bedoeling om daar pas over 4 weken weer eens naar toe te gaan, maar er zijn 2 vlindersoorten gemeld die, als ik ze scoor, ons de 2e plek op de jaarlijst en een nieuwe soort oplevert.
Als ik via het pad naar de inmiddels vertrouwde weide loop, kan ik de mergelgrotbrand die in het nieuws is ruiken. Geen fijne lucht. Gelukkig blijft het voor mij bij een wat vervelende lucht.

Op de weide ga ik op zoek naar gele luzernevlinders die ik helaas niet vind. De 1e soort gaat niet zo goed.
Daarna loop ik door naar de duivelsgrot en mis onderweg een fotomoment op een koninginnepage. Niet echt een ramp, maar voor de daglijst zou het wel leuk geweest zijn.
Bij de duivelsgrot onderzoek ik elk witje wat ik kan vinden, maar ik zie alleen maar 'gewone' witjes, hoewel een boswitje niet echt gewoon is, maar niet het gewenste scheefbloemwitje.
De 2e soort is ook geen succes. Wat doe ik hier eigenlijk?
Gelukkig ben ik er niet helemaal voor niets, want als ik na 3,5 uur weer bij de auto ben scoor ik een spaanse vlag, een zeldzame nachtvlinder. En dat is toch leuk.

Ik rijd vervolgens naar een van de kleinere plaatsen rondom Maastricht waar het scheefbloemwitje gemeld is.
In de tuin waar ik naast parkeer zie ik alleen maar kleine koolwitjes foerageren, dus ik loop een stukje door en dan is het raak.
In de luwte van een plantenblad zie ik een scheefbloemwitje zitten. Een van de 2 soorten is toch nog gescoord.
De vlinder gaat vrij snel weer foerageren en ik maak gedurende 10 minuten ongeveer 150 foto's waardoor ik uiteindelijk een redelijk mooie soortenfoto met open vleugels heb.
Zonder open vleugels is dit witje bijna niet te onderscheiden van de 'gewone' witjes, daarom besteed ik er zoveel aandacht aan.

Met dit zeer zeldzame scheefbloemwitje is het aantal vlinders op onze levenslijst gestegen naar het respectabele aantal van zestig en daar zijn wij erg blij mee.
Na dit succes ga ik met een omweg naar huis. Op de Sint Pietersberg heb ik een tip gekregen mbt de locatie van spiegeldikkopjes en daarom rijd ik eerst naar de Peel.
De tip werkt uitstekend en daarmee scoor ik vandaag toch 2 vlindersoorten voor de jaarlijst en stijgen we naar de 2e plek.

's Avonds krijg ik een alert waardoor ik zowat spijt krijg van mijn trip naar Limburg.
In ons Zaans Rietveld is een zeer zeldzame zadellibel gespot, dus op donderdag ga ik, zodra het wat beter weer is, naar het Zaans Rietveld waar ik uiteraard niet de enige ben.
Ik besteed er een paar gezellige uren, en ik scoor een paar soorten voor deze pagina, maar helaas geen zadellibel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Sint PietersbergZaans Rietveld