2017-07-08 Sint Pietersberg (141 foto's)
3 vogelsoorten gespot
19 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: donker pimpernelblauwtje, kaasjeskruiddikkopje
12 nachtvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: kanariepietje, marjoleinvedermot

Bermbewoner

Op zaterdag 8 juli gaan we weer naar de Sint Pietersberg in Limburg.
Maar eerst gaan we op zoek naar het donker pimpernelblauwtje.
Deze superzeldzame vlinder is alleen aanwezig in een aantal wegbermen in Limburg en dat maakt het een uitdaging om deze bermbewoner te vinden.
We denken een plek gevonden te hebben en daar rijden we naar toe en om 11:00 uur parkeren we de auto op een veilige plek. Daarna gaan we zoeken.
Na ca een half uur ziet Jolanda een aantal grote pimpernelplanten in de berm staan en daar lopen we naar toe en dan blijkt dat we goed 'gegokt' hebben.
We zien een donker pimpernelblauwtje en zetten die op de foto. Weer een soort erbij.

Gedurende een half uur zien we nog een paar exemplaren in beeld komen tot een daarvan de weg opvliegt terwijl er net een auto aankomt.
We verwachten dat dat niet goed afloopt, maar gelukkig dwarrelt hij vrolijk over de auto naar de overkant en wij lopen (veilig) achter hem aan.
Dat meelopen blijkt een goede keuze te zijn, want aan die kant van de weg miegelt het echt van de donkere pimpernelblauwtjes.
De een na de ander komt in beeld. Man wat een feest. We genieten nog een half uur van deze supersoort en daarna gaan we terug naar de auto en door naar de Sint Pietersberg.
Wel met een kleine onderbreking omdat Jolanda nog een leuke nachtvlinder in de berm ontdekt.

Op de Sint Pietersberg gaan we op zoek naar het kaasjeskruiddikkopje en daarvoor lopen we via een nieuwe route naar de weide waar de meeste meldingen zijn gedaan.
Zoals wel vaker gebeurd kunnen wij hem op die plek totaal niet vinden en daarom lopen we langs de duivelsgrot naar de volgende weide.
Helaas vinden we hier ook de wenssoort niet, maar wel een troostprijs in de vorm van een zeer zeldzame nachtvlinder.

Als we daarna opnieuw de eerdere weide afspeuren heeft Oscar op een gegeven moment een deja vu gevoel.
Want opeens zit er, net als een paar weken eerder met het bruin dikkopje, een kaasjeskruiddikkopje vlak voor zijn voeten.
Hij maakt een paar foto's en roept Jolanda die helaas net te laat komt want het dikkopje vliegt op en weg en is onzichtbaar.
Omdat we nu weten dat er een exemplaar aanwezig is, speuren we heel intensief de weide af en daardoor vinden we een bruin dikkopje.
Voor Jolanda toch wel leuk omdat ze daar een paar weken eerder niet bij was. Het andere dikkopje kunnen we helaas niet meer terugvinden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)



Sint Pietersberg