2017-05-27 Sint Pietersberg (177 foto's)
13 vogelsoorten gespot
9 libellensoorten gespot
9 dagvlindersoorten gespot waarvan 5 nieuwe soorten: boswitje, klaverblauwtje, koninginnenpage, veldparelmoervlinder, bruin dikkopje
10 nachtvlindersoorten gespot waarvan 5 nieuwe soorten: bruine daguil, gestreepte goudspanner, kantstipspanner, vals witje, vroege grasmot

Vlinderdag

Op 27 mei gaan we naar Maastricht. Niet voor vogels, maar voor vlinders.
We beginnen bij de Bemelerberg, even buiten Maastricht, omdat dit zo een beetje de enige plek in Nederland is waar de zeer zeldzame veldparelmoervlinder voorkomt.
Omdat het Limburg is, en de plek Bemelerberg heet, moeten we natuurlijk een beetje omhoog om bij het stuk groen te komen waar de vlinder rondvliegt.
We zien er vrij snel een paar vliegen en daarvan kunnen we er ook een mooi op de foto zetten.
In het uurtje dat we er verblijven krijgen we nog een exemplaar voor de lens en ook nog 4 nieuwe soorten nachtvlinders. Dat is lekker scoren.

Daarna rijden we naar de zuidkant van de encigroeve waar onze wenssoorten zijn: het klaverblauwtje en het bruin dikkopje. Allebei zeer zeldzaam en voornamelijk hier te vinden.
Ook staan het boswitje (zeldzaam) en koninginnenpage op de wenslijst.
Omdat hier een flink aantal zeer zeldzame vlinders voorkomen die je (bijna) nergens anders vind is het niet zo vreemd dat er vlinderaars rondlopen en dat helpt met het vinden van 2 van de 4 soorten.
Het ene klaverblauwtje dat we zien hadden we zonder hulp nooit gevonden. Ook het boswitje krijgen we aangewezen en dat is erg prettig, maar daar zien we er uiteindelijk zo veel van dat we die ook zonder hulp hadden gescoord.
Opvallend is dat er ook een aantal plasrombouten rondvliegen terwijl de plas een flink eind weg is. Vorig jaar geen een exemplaar gezien en nu zien we ze bij 'bosjes'.

Na een tijd wandelen we door naar een iets hoger gelegen weiland waar we zelf een koninginnenpage ontdekken. Het beestje poseert even prachtig voor ons.
Omdat de warmte (iets boven de 30 graden) toch wel een rol gaat spelen lopen we weer terug naar het lagere weiland en proberen we het bruin dikkopje te vinden.
Van 2 andere vlinderaars krijgen we te horen dat ze er net een gezien hebben en ze noemen allebei dezelfde plek.
Oscar probeert gedurende een half uur of hij hem/haar kan vinden terwijl Jolanda in de schaduw wacht.
Het lukt hem helaas niet om er een te vinden, maar met 9 nieuwe soorten hebben we toch een zeer succesvolle vlinderdag gehad.

naschrift
Op 31 mei gaat Oscar nog een keer naar de Sint Pietersberg voor het bruin dikkopje.
Gedurende een uur doorkruist hij het eerste veld. Dat levert voornamelijk een hoop bruine daguilen op, maar geen bruin dikkopje.
Het tweede veld lijkt in eerste instantie erg leeg, maar met wat struinen komen er toch een paar icarusblauwtjes in beeld.
Dus is de hoop gevestigd op een derde veld, maar helaas levert dit ook geen dikkopje op.

Toch wel redelijk teleurgesteld wandelt hij nog een keer door het tweede veld en dan opeens zit er een bruin dikkopje voor zijn voeten.
Gedurende 3 minuten fladdert het beestje van klaver naar klaver en kan hij er een paar leuke foto's van maken en dan is het dikkopje net zo plotseling weer uit beeld.

Helemaal euforisch whatsappt hij Jolanda dat de nazorgmissie ook vandaag weer geslaagd is.
Het aantal nieuwe (dag/nacht)vlindersoorten is hierdoor zelfs 10 geworden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


27-5-2017


31-5-2017