2015-10-18 Schiermonnikoog (126 foto's)
57 vogelsoorten gespot

Op 16, 17 en 18 oktober hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Schiermonnikoog gedaan

De zondag beginnen we weer met een ochtendwandeling voor het ontbijt. Wel een half uurtje later, omdat het gisteren toch nog wel erg donker was.
Het vogelspotten begint al snel: we wandelen de straat uit en langs het park Willemshof, als Klaas een boomkruiper hoort.
Er zitten 2 exemplaren op een grote boom in het midden van het park. Die zijn het bestuderen waard, want wellicht zit er een taigaboomkruiper bij.
Als we foto's gemaakt hebben, kan Klaas ze controleren op het "gebroken trappetje op de vleugel", want dan is het een taiga. Maar nee, het zijn gewone boomkruipers.
Bij het voetbalveld zit een buizerd op het doel. Zal hij denken dat al die lijsters voetballen zijn, die hij moet vangen?
Afijn, de rest van de ochtendwandeling vinden we niets spannends meer, dus terug naar het hotel voor ontbijt, een lunchpakket en het inpakken van de koffer.

Met de complete groep gaan we het wad wat beter afspeuren dan gisteren. We fietsen langs de dijk aan de zuidkant van het eiland, en stoppen regelmatig als er groepen vogels te zien zijn.
Nog steeds zien we grote wolken trekvogels. Vandaag zijn het naast de lijsters ook vinken en sijsjes.
En langs het fietspad zitten opvallend veel tapuiten. De week na ons vogelweekeind, zit er een jeugd-vogelclub op het eiland. Zij ontdekken tussen al die tapuiten een bijzondere soort: de bonte tapuit.
We hadden dus eigenlijk nog een dagje langer moeten blijven. (of beter moeten zoeken)

Vlak voordat we vanaf de kustweg afbuigen richting de Kobbeduinen, zien we een slechtvalk op een paal zitten.
Later op de dag zien we een slechtvalk op jacht boven het wad: Hij duikt vanaf grote hoogte naar beneden, maakt allerlei scherpe bochten en schiet dan weer als een raket recht omhoog.
Het is fascinerend om dat te zien. Bij het uitkijkpunt over de Kobbeduinen eten we eerst onze lunch op, voordat we een rondwandeling gaan maken.

Als we weer naar de westkant van Schier gaan, moeten we toch de jachthaven nog een keer checken of de sneeuwgorzen er misschien nog zijn. Die zijn helaas niet te vinden.
Wel zitten er nu ineens tientallen steenlopers.
Schier betekent trouwens grijs. De naam Schiermonnikoog is een verwijzing naar de allereerste bewoners van het eiland: monniken in grijze pijen. En oog betekent in het plaatselijke dialect eiland.
Het eiland van de grijze monniken dus. In het dorp zie je nog vele verwijzingen naar die monniken: straatnamen, gebouwen en een groot beeld.

We fietsen verder langs het wad. Inmiddels is het hoog water. We zien op de hoogwater-vluchtplaatsen tureluurs, wulpen en ver weg een grote zwarte vlek met scholeksters.
's ochtends, met laag water, hebben we honderden bonte strandlopers gezien. Die zijn nu echter nergens te vinden, en Klaas 'moppert' dan ook dat hij er niets van snapt en heel veel steltlopers gewoon kwijt is.
Ter afsluiting van het weekeinde gaan we nog een keer naar de kijkhut aan de Westerplas.

Vandaag is een korte vogeldag, want we moeten al om 15:00 uur de fietsen inleveren.
De bus naar de boot vertrekt om 16:00 uur. En net als op de heenreis, zit hij vol. Gelukkig blijkt dat er 2 bussen tegelijk zijn ingezet door het vervoersbedrijf.
Bij de haven zit nu een verdwaalde roodborst. Een beetje paniekerig vliegt hij heen en weer. Hij is vast ook per boot hier aangekomen.
Vanaf de boot schieten we nog een paar laatste foto's van langsvliegend vogels, maar al na 10 minuten zijn we de regen toch echt helemaal zat, en gaan naar binnen.
Margot krijgt van ons natuurlijk weer een lift, en na een rit van 2,5 uur is ons vogelweekeindje toch echt voorbij.

We zijn in 3 dagen op 86 gefotografeerde soorten uitgekomen, dat is ruim 90% van alle door de groep waargenomen vogels, en we hebben van de sneeuwgors zelfs de soortenfoto verbeterd.
Daarvan waren er 7 nieuw voor de jaarlijst en daarmee hebben we een nieuw jaarlijstrecord gehaald. We staan, met nog ruim 2 maanden te gaan, op +1 tov het vorige recordjaar 2014.
Geen slecht resultaat voor een weekend met voornamelijk slecht weer.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de dagrit)