2012-09-29 Schakerloopolder (60 foto's)
34 vogelsoorten gespot

Op 29 september gaan we naar de Schakerloopolder bij Tholen in Zeeland.
Daar zit al een week een zeer zeldzame blonde ruiter in een mooi klein en overzichtelijk gebied.
Van fotos die we gezien hebben weten we dat een blonde ruiter erg klein is, kleiner dan een spreeuw, dus dan is een klein gebied om af te zoeken wel prettig.

Voor we vertekken zie ik op waarneming.nl dat de vogel om 11:25 nog gemeld is, dus dat geeft hoop.
Als we rond 13:15 de auto parkeren is het erg druk op het parkeerterrein, maar dat blijken voornamelijk duikers te zijn die gaan oefenen in de Oosterschelde aan de andere kant van de dijk.

Vrijwel meteen nadat we de cameras klaar hebben staan vliegt de hele populatie kleine vogels (goudplevieren, kieviten, spreeuwen en waarschijnlijk ook de blonde ruiter) op ivm een overvliegende roofvogel.
Nadat alles weer geland is speuren we nauwkeurig of we het minivogeltje kunnen vinden. Dat lukt niet.
We lopen gedurende 2,5 uur verscheidene malen op en neer langs het gebied, samen met nog 6 andere vogelaars, maar helaas blijft het blondje onvindbaar.

De slechtvalk, die eerder de onrust bij de vogels veroorzaakte, komt later nog een keer over en slaat dan een prooi. Een klein vogeltje.
We kunnnen niet zien wat het is, maar we hopen dat het niet de blonde ruiter is. (gelukkig wordt de blonde ruiter op 30-9 nog gezien)

Heel even lijkt er toch nog een bijzondere soort gespot te kunnen worden als er twee sneeuwganzen landen. Later blijken dit hybriden te zijn.

Om niet helemaal met een dipgevoel thuis te komen stoppen we onderweg even bij de Gaatkensplas waar een (zeer zeldzame) buffelkopeend zijn vaste stek heeft.
Gelukkig kunnen we deze vogel wel vinden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)