2014-06-11 Sallandse Heuvelrug (62 foto's)
12 vogelsoorten gespot

Mission accomplished

Op woensdag 11 juni verjaart de oudste dochter en wij zijn roostervrij. Twee heugelijke zaken.
Zij heeft haar verjaardag op 1e Pinksterdag al gevierd, dus zijn we vrij om te doen en laten wat we willen.

We gaan naar de Sallandse Heuvelrug om te proberen een soort beter op de foto te krijgen.
Als we na een kleine boswandeling de heide oplopen zien we de soort waar we hier voor komen, de slangenarend, al snel, maar helaas wat ver weg, vliegen.

We babbelen wat met een andere vogelaar en die verteld dat de vogel regelmatig op die en die boom terugkeert. En inderdaad, binnen een half uur zit de vogel boven in die en die boom en laat zich leuk fotograferen.
Omdat het inmiddels lunchtijd is, gaan we even op een bankje zitten om onze boterhammen te nuttigen (meestal doen we dat al wandelend) en dan krijgen we de eerste van een paar prachtige 'roofvogelshows'.
De slangenarend vliegt op van zijn boompje en wordt gelijk aangevallen door een buizerd en vliegt daarna prachtig over ons heen. En dat terwijl wij lekker relaxed op een bankje zitten.
Vogelen is echt afzien soms.

Als we de bammetjes op hebben lopen we weer op-en-neer langs het pad en krijgen dan de volgende show te zien. De slangenarend gaat staan bidden laat zich vervolgens als een baksteen naar beneden vallen en verdwijnt achter een paar bosjes uit het zicht.
Als hij weer omhoog komt heeft hij wat in zijn poten, maar helaas blijkt dat een pluk mos te zijn en geen (zichtbare) slang. Terwijl hij daarmee, schijnbaar triomfantelijk, over onze hoofden scheert wordt hij weer aangevallen door een buizerd.

Na 2,5 uur genieten en 800 fotos verder besluiten wij dat we 'mission accomplished' hebben en lopen we door.
Op een gegeven moment staan we bij een boom, waar vanaf de grond een boompieper in vliegt die mooi op de foto kan.
Zijn 9 vriendjes lijken het daar niet helemaal mee eens, want de een na de ander gaat recht voor ons neus op dezelfde tak zitten. Bizar.

Vlak voor we weer bij de auto zijn, fotograferen we een gewone oeverlibel en dan komt er een bruine, bijna rode, libel langs die meteen de aandacht trekt.
Gelukkig gaat hij even rustig op een tak zitten. Later blijkt het een zeldzame bruine korenbout te zijn. Onze eerste zeldzame libel.
Dit was geen mission maar is wel accomplished.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)