2016-02-27 Rietputten (91 foto's)
31 vogelsoorten gespot

In de put

Omdat het 27 februari prachtig weer wordt, hebben we het plan om weer een wandeling te gaan maken.

Maar we beginnen met een herkansing op de taigaboomkruiper in het Alblasserbos.
Als we ter plekke aankomen staan er een aantal vogelaars die beweren de vogel op dat moment in beeld te hebben.
Oscar is nog net in staat om een paar, helaas niet helemaal scherpe, foto's te maken, maar daarop is toch duidelijk een te 'vuile' buik te zien.
Dus nog geen taiga. We lopen weer een uur heen en weer waarbij we dit keer gelukkig wel wat andere vogels zien.
Net als we besluiten om door te gaan komt een plaatsgenoot aangelopen. We lopen samen met hem nog keer mee op en neer en dat blijkt een goede keus.
Nu vinden we (lees hij) de taiga wel. Het beestje foerageert rustig op niet te grote afstand in een paar bomen en daardoor maken we misschien iets te veel foto's.

Tevreden gaan we naar onze wandelbestemming: de rietputten bij Vlaardingen.
Als we daar aankomen schrikken we redelijk, want het 'bos' naast de rietputten is totaal omgezaagd en een grote grijpmachine is bezig om de resten op te stapelen.
Via een bord van rijkswaterstaat lezen we wat de oorzaak is: er wordt archeologisch onderzoek gedaan tbv de blankenburgtunnel.
Een geplande tunnel die al jaren het bestaan van de rietputten bedreigd.
Natuurmonumenten wijst daar nog maar eens op via een spandoek die ze vlak naast het bord hebben geplaatst.
De baardmannen (en ander vogels die in de rietputten broeden) zitten dus aardig in de put. Of het een rietput of een bouwput wordt zal de tijd leren.

Zoals altijd zijn we niet de enige aanwezigen die op zoek zijn naar baardmannen in dit gebied.
Als we 6 fotografen, met grote telelenzen op statieven, naast elkaar zien staan, weten we dat daar baardmannen moeten zitten.
Jolanda hoort ze ook en we zien ze zelfs: als ze diep het riet in vliegen.

Na een tijd tevergeefs gewacht te hebben op het weer tevoorschijn komen van de baardmannen lopen we verder om te kijken of we nog wat leuks kunnen ontdekken.
Dat blijkt helaas een beetje tegen te vallen. Er zitten niet zo veel soorten vogels. Na een rondje komen we weer bij de 'baardmanplek'.
Daar zien we dat een aantal, net als wij, loslopende fotografen hun camera gericht hebben op rietstengels.
Snel lopen we daar naar toe en zien in eerste instantie niet wat zij in beeld hebben. Als we dat vragen blijkt er een baardman vlakbij bovenop een rietstengel te zitten.
Wij waren iets dieper in het riet aan het zoeken. We kunnen nog net een foto maken voor hij wegvliegt. Helaas had hij zich toen net omgedraaid.
Een tijdje later zien we nog een baardman, maar die zit wel iets dieper in het riet en de foto's worden ernstig belemmerd doordat hij achterop een rietpluim zit en doordat er regelmatig een rietpluim voor waait.
De aanzettende wind is ook de reden dat we de hoop op betere foto's opgeven en onze dagtrip vervolgen naar huis.

Daarbij rijden we langs Gouda en daar verlaten we even de snelweg om te kijken of we de overwinterende bladkoning kunnen toevoegen aan de jaarlijst.
Vlakbij de plek, waar de bladkoning regelmatig foerageert, zijn ze druk in de weer om met een motorzaag een treurwilg in te korten.
Van Cees Struijk, die al een paar uur aanwezig is, horen we dat hij al die tijd de vogel niet in de tuin heeft gezien. Mogelijk door het tuinonderhoud een stukje verderop.
We doen nog een poging om op wat andere plekken de blako te vinden, maar dat lukt niet en daarom gaan we door naar huis.
Wel met de opdracht van Cees om schoonzoon Joost de hartelijke groeten te doen, dus Joost bij deze.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Alblasserbos

Rietputten

Gouda