2015-04-06 Rietputten (143 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Boodschappenlijst

Momenteel worden er overal blauwborsten gemeld en wij willen deze prachtige zanger ook wel graag zien, omdat die heel erg het gevoel van 'de lente is begonnen' geeft.
Voor maandag 6-4, 2e Paasdag, stellen wij een dagtrip samen naar de Rietputten voor de blauwborst en de baardman. Daarna naar de Gaatkensplas voor de buffelkopeend.
En als laatste, op de terugweg, naar industrieterrein Gouwe park voor waterpiepers.

Terwijl 1e Paasdag prachtig zonnig was, is 2e Paasdag een grauwe grijze dag. Reden temeer om de blauwborst te vinden.
Als we de Rietputten oplopen, komen we al snel nog een vogelaar tegen die daar ook voor de blauwborst en de baardman is.
De man is er al langer en kan ons vertellen waar de blauwborst soms en voornamelijk voorzichtig boven het riet uitkomt om te zingen.
Aangezien de vrouwtjes er nog niet zijn spaart hij zijn energie nog.

Als wij daarna een stukje verderop op een heuveltje staan en over de rietvelden uitkijken komt er een blauwborst uit het riet in een boompje vlakbij zitten.
Hier poseert hij een paar seconden mooi vrij zittend en vliegt daarna door naar een andere groep fotografen die een stuk verderop naar ons staan te kijken.
De wandeling is na een half uur al voor 50% geslaagd. Nu de baardman nog.

Wij lopen door naar de andere fotografen en horen van hun dat zij de blauwborst ook mooi vrij hadden. Tevens vertellen ze dat er in de rietkraag waar zij staan regelmatig baardmannen te horen zijn en soms ook te zien.
Alleen zitten er wel vaak rietstengels in beeld. Dat maakt het, samen met de moeilijke lichtomstandigheden, een hele uitdaging om een leuk plaatje te maken.
Gelukkig komt er na een kwartier een vrouwtje baardman heel even vrij in beeld vanaf de plek waar Jolanda staat, dus die kan haar mooi op de foto zetten.
Even later krijgt ze ook een mannetje in beeld, maar die is wat schuwer.

Binnen een uur zitten we al op 100% van onze lijst hier, dus we kunnen nu lekker relaxed door het gebied gaan struinen.
Gedurende de rest van de wandeling zien we allebei nog meer blauwborsten en (vrij zittende) baardmannen, dus we gaan erg tevreden naar de Gaatkensplas.

Als we langs die plas rijden, zien we een paar mensen met verrekijkers staan. Ze staan op de plek waar wij hopen dat de buffelkopeend zit.
Vlak nadat wij uitgestapt zijn komen we die mensen tegen en die vertellen ons dat zij inderdaad naar de buffelkopeend stonden te kijken en dat hij mooi dichtbij te zien is.
De buffelkopeend zit inderdaad mooi dichtbij, maar verdwijnt na een paar foto's vrij snel achter een eilandje waar hij foeragerend rondom zwemt.
Terwijl wij wachten tot hij weer tevoorschijn komt, krijgen we een show van 2 baltsende futen en komt een knobbelzwaan kijken of wij mogelijk eten komen brengen.
Als de buffelkopeend al poetsend voor het eiland langs zwemt, maken we nog een leuke serie foto's en gaan dan weer terug naar de auto voor de laatste bestemming van vandaag.

Bij het Gouwe park zijn we lichtelijk verbaasd dat het grote hek van het terrein open is. Op het bord staat toch echt dat het terrein bij zon- en feestdagen gesloten is voor auto's.
Wij nemen het zekere voor het onzekere en lopen het terrein op via de fietsingang die altijd open is.
Op het eerste braakliggende stuk grond komen we onze eerste kleine plevieren tegen van dit jaar. Heel leuk, maar we zoeken natuurlijk de waterpiepers.
Als Jolanda de piepers hoort en we verderop wat vogels zien rondvliegen gaan we daar kijken. Helaas vliegen ze allemaal, op een na, weg. En dan blijken het groenlingen te zijn.
Daarna zien we ook nog boven op de dakrand een vogel zitten en dat blijkt wel een waterpieper te zijn.
Onze boodschappenlijst is afgewerkt, maar we gaan nog niet naar de kassa want de foto van de waterpieper is door de grote afstand niet zo mooi.
Om dichterbij het gebouw te komen waar deze pieper zit moeten we een flink stuk omlopen, want er zit een sloot tussen ons en de vogel.
Als we na een kwartier vanaf de andere kant bij het gebouw komen, zitten er gelukkig inmiddels 3 waterpiepers die we nu mooi kunnen fotograferen.
Het lijkt haast of ze op ons gewacht hebben, want vlak daarna vliegen ze weg.
Omdat het grote hek echt open blijft, rijden we nog een keer met de auto door het gebied, maar we vinden ze niet meer terug.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Rietputten

Gaatkensplas

Gouwe park