2015-01-04 Rietputten (84 foto's)
34 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: oosterse tortel

Tortelduifjes

Op zondag 4 januari gaan we naar Vlaardingen. Hier zit al een tijdje een zeer zeldzame oosterse tortel.
Een oosterse tortel lijkt op een fraaier doorgekleurde zomertortel en is uiteraard familie van onze turkse tortel.

Met het mislukken van de pallas nog in ons achterhoofd rijden we naar Vlaardingen. We beginnen bij de boom waar de tortel al enkele avonden zijn nachttak heeft.
Als we daar aankomen krijgen we een alert dat hij inderdaad gespot is, maar dan een heel stuk verder in de wijk.

Nadat we daar in de buurt de auto geparkeerd hebben, lopen we mbv de telefoonnavigatie naar de meldplek, waarbij we natuurlijk alle tortels afspeuren en komen nog meer vogelaars tegen.
Een van hun krijgt net een telefoontje met de melding dat 'ze hem nu prachtig in beeld hebben ter hoogte van dat-en-dat adres'.
In een vlot tempo rennen we min-of-meer naar de genoemde lokatie en hebben dan deze vogel inderdaad prachtig in het zonnetje zittend in beeld.

Na wij vanuit verschillende hoeken de nodige foto's gemaakt hebben, besluit de vogel om elders te gaan fourageren en vliegt weg.
Tijd om terug naar de auto te wandelen. Onderweg daar naartoe komen we nog een paar buurtbewoners tegen die ons vragen waar al die mensen met verrekijkers en cameras toch op af komen.
Oscar verteld het eea over de oosterse tortel en laat wat fotos op de camera zien en Jolanda ziet dat de oosterse tortel in een boom vlakbij is geland, dus we kunnen hem zelfs live aanwijzen.
Dat vind de mevrouw zo leuk dat ze gelijk haar camera gaat pakken. Omdat de vogel op onze weg naar de auto is gaan zitten schieten we nog maar een paar plaatjes en lopen daarna door.

In Vlaardingen bevindt zich ook de rietputten. Een gebied waar we regelmatig gaan wandelen op zoek naar baardmannen.
In 2012, 2013 en 2014 lukte dat steeds, dus vol goede moed wisselen we de wandelschoenen voor kaplaarzen en wandelen het sompige gebied in.
En ook daar blijken we niet de enige vogelaars te zijn. Onderweg komen we een stuk of 10 andere volgeaars tegen die allemaal met hetzelfde doel daar zijn: baardmannetjes.

Gedurende de wandeling doorkruisen we 2 keer het rietgebied waar Jolanda meerder keren redelijk ver en zacht 'tsjing' hoort en ondanks dat we regelmatig een tijd geduldig blijven wachten lukt het niet om er 1 in beeld te krijgen.
Van de andere vogelaars horen we hetzelfde: ze horen ze wel, maar diep vanuit de rietkraag en zien is er niet bij.

Na deze wandeling besluiten we om te proberen de buffelkopeend bij Barendrecht op de jaarlijst te krijgen, maar helaas lukt dat ook niet.
Ach het jaar is nog jong, dus er komen nog meer kansen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Oosterse tortel

De Rietputten

Barendrecht