2021-06-26 Retentiegebied Kristalbad en Wooldse Veen (216 foto's)
33 vogelsoorten gespot

Helaas niet

Op 23 juni wordt er in retentiegebied Kristalbad (in Gelderland) een dwergaalscholver ontdekt.
Er staat een prachtige foto bij en de tekst 'Helaas in de wieken, niet weer gezien. vertrokken naar het westen'.
Met zo een tekst denken wij dan: dat wordt hem helaas niet.

Maar op 24-6 wordt de vogel weer teruggevonden in het gebied en ook op 25-6 wordt hij veelvuldig, zelfs tot 20:58, gezien.
Daarom besluiten we om op zaterdag 26-6 naar dit gebied te rijden. Er zijn helaas nog geen 'steuntje-in-de-rug' meldingen als we van huis vertrekken maar we hebben goede hoop.
Die hoop wordt tijdens de rit wel steeds minder omdat de meldingen uitblijven en we weten dat er voldoende vogelaars aanwezig zullen zijn.

Bij aankomst horen we o.a. van Guus Peterse dat de vogel inderdaad niet meer gevonden is.
Als we een dag eerder waren gaan twitchen dan hadden we hem wel gehad, maar omdat Jolanda nog werkt ging dat helaas niet.
We troosten ons met de gedachte dat dit over een paar maanden wel mogelijk is.
Nadat we een half rondje (lees heen-en-weer) langs het Kristalbad hebben gelopen, waarbij Jolanda uitgebreid aandacht heeft voor de aanwezige plantjes, gaan we naar het Wooldse Veen.

Daar gaan we naar toe voor de hoogveenglanslibel. Die is niet nieuw voor de soortenlijst, maar Jolanda was er niet bij toen Oscar hem scoorde en het is wel leuk als zij hem ook heeft.
De rit naar het Wooldse Veen voert ons door Duitsland. Gelukkig zijn er geen maatregelen die het ons lastig maken.
Bij het Wooldse Veen is het ander weer dan bij het Kristalbad waar het met een lekker zonnetje erg prettig was.
Hier is het bewolkt en drukkend warm en dat heeft invloed op het vliegen van vlinders en libellen. Dat doen ze nu helaas niet zo veel, dus ook hier gaat Jolanda op plantjesjacht.
Op een gegeven moment ziet Oscar met vrij grote zekerheid een hoogveenglanslibel vliegen.
De libel vliegt in een boom voordat we er een foto van kunnen maken en we vinden hem niet meer terug. Dus ook deze soort scoren we helaas niet.
Tijdens de wandeling over het vlonderpad worden we helaas niet met rust gelaten door kleine steekvliegjes waardoor we allebei met de nodige jeukende plekken thuiskomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de: wandeling Kristalbad; wandeling Wooldse Veen; autorit)


retetentiegebied Kristalbad

Wooldse Veen